Megkezdték a Földközi-tenger élővilágát fenyegető tűzhalak szervezett begyűjtését

Búvárok megkezdték a ciprusi tengervizekben elszaporodott tűzhalak szervezett kiirtását, a térségben nem őshonos faj ugyanis nemcsak a Földközi-tengerAz Északi-sarkvidéken köt ki az európai és az amerikai műanyag hulladék. biodiverzitását fenyegeti, mérge az emberekre is veszélyes.

Jason Hall Spencer, a Plymouthi Egyetem kutatója szerint a faj jelenti a legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. veszélyt a térség biodiverzitására. „Nem tudom hangsúlyozni, milyen súlyos problémát jelent az egész Földközi-tengerre. A tűzhal a legkártékonyabb invazív fajA kőröshegyi teknősfarmon helyezték el a Zalában befogott aligátorteknőst. , amellyel találkoztam. Ha nem lépünk, tartós környezeti és gazdasági károkat okoz” – mondta a tűzhalak begyűjtését segítő kutató a The Guardian-nek nyilatkozva.

Forrás: Bernard DUPONT/flickr

A tűzhal antennaszerű tüskéinek szúrása mérgező, ezzel tartja távol a ragadozóEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. kat, a Dél-Csendes-óceánban és az Indiai-óceánban őshonos. Mintegy két évtizede elterjedt az Egyesült Államok körüli vizekben és megjelent az Atlanti-óceánban, miután elkezdték az akváriumokat kinövő egyedeket a tengerbe dobni.

A Földközi-tengeren először mintegy hét éve, Törökország, IzraelÖtezer éves nagyváros maradványaira bukkantak Izraelben - Videó. és LibanonTengerbe süllyesztett tankokkal hoznak létre új búvárparadicsomot Libanonban. környékén bukkantak fel a tűzhalak, majd Ciprusnál is észlelték őket. Három évvel később már GörögországFöldcsuszamlás miatt lezárták a Korinthoszi-csatornát. , OlaszországFalfestményekkel díszített ókori "gyorsbüfét" fedeztek fel Pompejiben. és Tunézia vizeiben is előfordultak. Az Európai Unióban CiprusÉrintetlen, rakománnyal teli római kori hajóroncsot fedeztek fel Ciprus partjainál. lett az első védvonal az ellenük való védekezésben. A ciprusi kormány ugyan nem engedélyezi a búvárok általi vadászatot, de a tűzhal elszaporodása miatt engedélyt adott a faj egyedeinek szervezett begyűjtésére.

Forrás: Christian Jensen/flickr 
Forrás: Wikimedia Commons/Mstroeck

„Azt tervezzük, hogy a következő két évben havonta kétszer tartunk ilyen begyűjtést, bátorítjuk a helyi halászokat és a búvárokat, hogy vegyenek részt benne” – mondta Periklis Kleitou kutató.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a tűzhalnak nincs természetes ellensége, igen termékeny, havonta akár 30 ezer ikrát is képes lerakni. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, azt is, hogy páratlan étvággyal bír.

„Mindent megeszik, az egyedüli mód, hogy csökkentsük számukat, a tömeges begyűjtés” – tette hozzá. A Karib-tengeren évekkel ezelőtt egyébként sikeresnek bizonyult a faj tömeges begyűjtése.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!