Megfejtették a zsiráf hosszú nyakának és szédületes sprintjeinek genetikai titkát

Összehasonlították tudósok a zsiráfValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. és legközelebbi rokona, az afrikai esőerdők okapijának genomját, és felfedték többek között azt is, milyen genetikai változások vezettek a zsiráf kivételesen hosszú nyakának evolúciójához, amely a világ legmagasabb szárazföldi állatává tette.

Zsiráf

“Az evolúció rendkívüli attrakciója a hosszú lábú, hosszú nyakú zsiráf, amely akár hat méteres magasságot is elérhet és amely legalább nyolcezer éve, a nigeri dabousi barlangKék-barlang - gyönyörű tengeri barlang Capri szigetén. ábrázolások óta tartja ámulatban az embert” – idézte a Phys.org tudományos1700 ember halálát okozta a kameruni „robbanó tó” 1986-as kitörése. -ismeretterjesztő hírportál Douglas Cavener-t, a Pennsylvaniai Állami Egyetem tudósát, aki Morris Agaba-val, a tanzániai Nelson MandelaNelson Mandela különleges szobra. Afrikai Tudományos és Technológiai Intézet munkatársával együtt vezette a kutatást.

ZsiráfFotó: Wikipedia

Cavener és Agaba több mint negyven emlős – köztük a szarvasmarha, a juh, a kecske, a teve és az ember – génszekvenciáihoz hasonlította a zsiráf és az okapiOkapi - különleges afrikai állat. génjeit, hogy megtalálják, milyen genetikai változások számlájára írhatók a hatalmas állat olyan egyedülálló jellemzői, mint az akár 60 kilométeres óránkénti sebességű sprintek.

ZsiráfFotó: Wikipedia

“Az okapi és a zsiráf génszekvenciái nagyon hasonlítanak, mert csak mintegy 11-12 millió éve vált el egymástól a közös őstől származó két faj fejlődése. A közeli rokonság ellenére az okapi inkább a zebrára hasonlít, nem rendelkezik a zsiráf magasságával, sem döbbenetes szív- és érrendszeri kapacitásával, ezért az ő genomja segítségével meg lehetett találni a zsiráf tulajdonságainak genetikai gyökereit” – magyarázta Cavener.

ZsiráfFotó: Wikipedia

Zsiráf

Összehasonlító tesztek segítségével felfedezték azt a 70 gént, amely az adaptáció jeleit mutatta. Ezek azok a gének, amelyek a csontBusás jutalom jár azoknak, akiknek sikerül megfejteniük a jóslócsontok feliratait. -, a keringési és az idegrendszer fejlődését és működését szabályozzák, vagyis éppen azok, amelyekről feltételezték, hogy a zsiráf csodáinak hátterében állnak.

Felfedezték a hosszú nyak és lábak evolúciójában szerepet játszó géneket is. A zsiráfnak ugyanannyi nyak- és lábcsontja van, mint az embernek, ezért ezeknek a csontoknak nagyon meg kellett nyúlniuk. “Legalább két génre volt ehhez szükség: az egyik meghatározza a csontváznak azt a régióját, amelyiknek nagyobbra kell nőnie, a másik a nagyobb növekedést stimulálja” – mutatott rá Cavener. A 70 azonosított gén között, amelyek a zsiráfnál markánsan eltérnek a többi állatéElárasztott falu maradványai bukkantak elő egy kiszáradt hercegovinai tó medréből. l, megtalálták azokat is, amelyek ezeket a feladatokat látják el.

ZsiráfFotó: Wikipedia

Zsiráf

“Reméljük, a zsiráf genomjának és egyedülálló testfelépítése titkainak publikálása felhívja a figyelmet a fajra, melynek populációi gyorsan fogyatkoznak: az elmúlt 15 évben az orvvadászat és élőhelyük pusztulása miatt negyven százalékkal lettek kevesebben. Ebben az ütemben a szabadon élő állatok száma a század végére 10 ezer alá eshet” – mondta Cavener.

ZsiráfFotó: Wikipedia

ZsiráfFotó: Wikipedia

ZsiráfFotó: Wikipedia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!