Megérkezett a Száhel-övezetbe a magyar fehér gólyák többsége

Megérkezett a Száhel-övezetbe a magyar jeladós fehér gólyák (Ciconia ciconia) többsége, de a Nílus-völgyet elhagyva már nehezen követhetők nyomon a GSM-hálózat lefedetlensége miatt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora, Papp Ferenc elmondta, hogy a tavasszal a legkorábban érkezők közé tartozó Báró nevű gólyaMegkezdte hazaútját Magyarországra a legkorábban visszatérő gólya. már augusztus 21-én megérkezett Izraelbe, itt levált arról a csapatról, amelyikkel addig “utazott”, másnap pedig már a megszokott telelőhelyén volt.

Fotó: Carlos Delgado/Wikimedia Commons

A Nógrád megyei Őrhalom községben fészkelő madárAranyos fotósorozat egymáshoz bújó madarakról. rendszeresen Izraelben tölti a hideg Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napokat, így rövidebb utat tesz meg, mint az akár AfrikaA veszélyeztetett majmok létét teheti kockára, ha Afrikában is elterjednek az olajpálma-ültetvények. déli csücskéig, Fokföldig is vonuló fajtársai. A legmesszebbre eljutó gólyák őszi-téli vándorútjuk során húszezer kilométernyi utat is bejárnak, hiszen táplálkozás céljából kisebb-nagyobb kitérőket is tenniük kell. A vonulás megkezdése előtt német és osztrák gyűrűs madarakAranyos fotósorozat egymáshoz bújó madarakról. mellett egy horvátországi gólya is felbukkant az Ipoly-völgyben, ami előbb észak felé kóborolt.

Fotó: Wikimedia Commons/Bob – Picasa Web Albums

“A Ludány nevű fehér gólyaMegkezdte hazaútját Magyarországra a legkorábban visszatérő gólya. Nógrádban utolsóként repült ki a fészekből, a vonulást augusztus 26-án kezdte meg. Délkelet felé vette az irányt egy nagyobb csapattal. Isztambul és Rodostó között érték el a Márvány-tengert, itt azonban a fiatal madár megállt az európai oldalon. Mivel későn repült ki, valószínűleg nem volt több energiája a vonulás folytatásához, nem tudott megerősödni sem az indulás előtt. Jelenleg egy legelőn, Isztambul közelében tartózkodik, egy autópálya mellett. Nem tudjuk, hogy folytatja-e még az útját. Akár át is telelhet ezen a környéken, mivel a Márvány-tengerA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. partvidékén nem jellemzőek a szélsőséges éghajlati viszonyok” – fogalmazott a szakember.

Fotó: Wikimedia Commons/Manfred Heyde 

Papp Ferenc hozzátette: áttelelő madarakra idén is számítani lehet. A spanyol gyűrűs, már hosszú évekkel óta Tokajban és környékén tartózkodó, Fülöp nevű gólya mellett Ásotthalom és Berettyóújfalu környékén is él ilyen példány. A zömmel magyar jeladós madarak az alábbi linkre kattintva követhetők nyomon: jeladosmadarak.mmeA vándorsólyom az idei év madara. .hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!