Mars-szimuláció kezdődött Omán kietlen sivatagában

A marsi viszonyokat szimuláló négyhetes expedíció kezdődött Omán egy távoli sivatagTöbb ezer éves, titokzatos kőépítményeket fedeztek fel a szaúd-arábiai sivatagban. ában, hogy folytatva a korábbi szimulációkat a kutatók azt vizsgálják, milyen technikai nehézségek várnak a MarsA NASA bemutatta a Mars-misszióra készülő űrhajósokat. ra érkező űrhajósokra és a munkájukat segítő robotfelderítőkre. A jemeni és szaúd-arábiai határhoz közel fekvő Dzofár-sivatag felszíne a maga sódómbjaival és kiapadt folyómedreivel szinte a megszólalásig hasonlít a Marséhoz.

Forrás: ÖWF/Florian Voggeneder

Az Arab-félsziget sivatagjaiban a hőmérséklet akár az 51 Celsius-fokot is elérheti és a szélsőséges körülményeket csupán kevés állat és növény képes elviselni. Mindez elegendő érvként szolgált 25 ország több mint 200 tudósa számára ahhoz, hogy itt hajtsa végre az Amadee-18 elnevezésű Mars-szimulációt. Az Ománi Marsbázis egy végeláthatatlannak tűnő dűne keleti csücskében kapott helyet: a fedett folyósokkal összekötött félgömbökből álló, 2,4 tonnás felfújható építményt laboratóriumokká és a legénység szálláshelyeivé alakított konténerek ölelik körbe.

Forrás: ÖWF/Florian Voggeneder
Forrás: ÖWF/Florian Voggeneder

A közel-keleti ország kormánya az ENSZAz ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében. Világűrbizottságának találkozóján ajánlotta fel, hogy szívesen lesz a házigazdája az Osztrák Űrfórum (ÖWF) soron következő szimulált Mars-küldetésKözel két év után tért vissza titkos küldetéséről a kísérleti amerikai űrrepülő. ének.

Forrás: ÖWF/Florian Voggeneder

A kutatók a világ különböző tájairól küldtek kísérleti ötleteket az Amadee-18 program számára, amelynek keretében végül 16 tudományos kísérletet hajtanak végre, köztük egy “ördögszekérnek” becézett marsjáró robotHumanoid robot debütál karmesterként egy olasz zenekar élén. , valamint az “egyszemélyes űrhajóként” is emlegetett Aouda nevű, csaknem 50 kilogrammos űrruha tesztelését.

ÖWF, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!