Már a zsiráfokat is irtják az orvvadászok

Az orrszarvúKihalt a nyugati fekete rinocérosz . k és az elefántokElefántok vonulnak végig a szálloda recepcióján, hogy a mangófákról lakmározzanak. sorsára jutottak a zsiráfokMár a zsiráfok is veszélyben vannak. is, orvvadászokTöbb mint ezer orrszarvút ejtettek el orvvadászok a Dél-afrikai Köztársaságban. irtják őket, mert csontjukat az AIDS elleni orvosságnak tartják. Tanzániában például nemzeti állatnak számít, mégis erősen veszélyeztetettA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. fajjá vált. “Az elmúlt tíz évben drámaian csökkent a számuk” – mondták tanzániai állatvédők a dpa német hírügynökségnek. Míg a Meru-hegy10 látványos, kiálló sziklaképződmény. és a Momella-tavak környékén még néhány évvel ezelőtt is gyakran lehetett látni őket, addig az Arusha nemzeti parkLelőtték a Yellowstone Nemzeti Park leghíresebb farkasát. látogatóinak ma már sokkal tovább kell keresgélniük, mire találnak egyet.

Zsiráfok

“A zsiráfokat viszonylag egyszerű megölni, elég egy puskagolyó vagy egy dróthurok, amelyet az állat nyaka vagy az egyik lába köré fonnak” – olvasható a Giraffe Conservation Foundation (GCF) honlapján. A 2009-ben alapított állatvédő szervezet az egyetlen, amely kizárólag a zsiráfokkal és azok élőhelyével foglalkozik. A zsiráfok növekvő mértékű pusztítását jórészt ugyanaz okozza, mint az orrszarvúk esetében, míg utóbbinak a tülkét, előbbinek a csontjait tartják varázsszernek. “Egyre többen hiszik, hogy a zsiráfcsontvelő gyógyítja az AIDS-et” – hívta fel a figyelmet a nemzeti parkA 10 legjobb úticél medveszafarihoz. egyik túravezetője, aki elmondása szerint kiterjedt területeken – egészen a kenyai határig – a zsiráfpopuláció jelentős csökkenésére lett figyelmes. A GCF szakértői szerint egy kilogramm zsiráfcsontvelőért 120 dollárt adnak a feketepiacon.

Zsiráfok

Zsiráfok

Az Afrika105 tonna, elefántcsontból rakott máglyák lángoltak Kenyában. 21 országItt a legjobb nőnek lenni . ában előforduló zsiráfok nem szerepelnek a veszélyeztetett fajokCsaknem 23 ezerre nőtt a kihalás fenyegette állat- és növényfajok száma. között a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján. “A populáció utóbbi 15 évben megfigyelt 40 százalékos csökkenése azonban azt mutatja, hogy minden korábbinál fontosabb lenne a védelmük” – hangsúlyozta a GCF. Míg 1998-ban még 140 ezerre becsülték a zsiráfok számát, addig a szervezet szerint 2012-ben már kevesebb mint 80 ezerre csökkent a populáció. Egyes helyeken 65 százalékkal csökkent a számuk.

Zsiráfok

A hosszúnyakú emlős létét az orvvadászaton kívül az élőhelyük zsugorodása is fenyegeti, a lakosság is irtja őket, mert kellenek nekik a területek. TanzániaRitka, fehér zsiráf él egy tanzániai nemzeti parkban. például még mindig a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. egyik legszegényebb országa, ahol az embereket sokkal inkább érdekli a földművelés és az, hogy legyen elég legelőterület, mint a természetvédelem. De nemcsak Tanzániában, Kenyában is felfigyeltek hasonló jelenségekre az állatvédők.Tanzániában az 1960-as és 1970-es években, Julius Nyenyere elnöksége idején még halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. álbüntetés várt az orvvadászokra, ha végeztek egy zsiráffal. Ma már szinte semmi sem tartja vissza őket attól, hogy megtizedeljék az állományt.

Cikkajánló: Miért olyan különleges állat a zsiráf? – érdekességek a legmagasabb szárazföldi emlősről

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!