Magassági rekorderek

Cimkék: , , , , , , , , , , , ,

La Paz, a világ legmagasabban fekvő “fővárosa”

La Paz, BolíviaEnnyi maradt Bolívia második legnagyobb tavából. legfontosabb nagyvárosa, adminisztratív székhelye. La Paz a Choqueyapu folyó kanyonjában egy fennsík alatt fekszik 3600 méteres tengerszint feletti magasságban. Ezzel a bolíviai város10 szigetváros a világ minden tájáról. a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. legmagasabban fekvő fővárosa. A hegyÚt a Tianmenshan-hegyre. tetején nyomornegyedekben laknak a legszegényebbek, addig a legtehetősebbek a völgyben luxuskörülmények között élnek. Magas fekvése következtében a város gyakorlatilag tűzbiztos. A fennsíkon található El Alto, itt van a fővárosNicosia - Ciprus kettéosztott fővárosa. nemzetközi repülőtere. A 2001-es népszámlálás szerint La Paz lakossága mintegy egymillió fő volt. Bolívia hivatalos fővárosa Sucre, de a parlament az ország legfontosabb városában La Pazban 3200 és 4000 m magasság között található, így a világ a legmagasabban fekvő parlamentje.

La Paz

La Paz

La Paz

Qingzang, a világ legmagasabban fekvő vasútvonala

A Qinghai-TibetLarung Gar Buddhista Akadémia Tibetben. (más néven Qingzang) vasútvonalVasút a felhőkbe - látványos vasútvonal az Andokban. KínaÚt a Tianmenshan-hegyre. északnyugati Qinghai elnevezésű tartományának Xining városát köti össze Tibet fővárosával, Lhasával. A pálya több mint 5000 méterrel a tengerszint felett, Tibet Hegyi kunyhó 4003 méteres magasságban. födte fennsíkján keresztül halad. Ilyen magasságban a repülőgépekhez hasonlóan szigetelt szerelvényekre van szükség – a vonal építésén dolgozók is oxigénpalackkal felvértezve végezték munkájukat. A 815 km hosszú első szakaszt, amely Xininget kötötte össze Golmuddal, 1984-ben adták át. A fennmaradó 1142 km hosszú részt 2001. június 29-én kezdték el építeni.

Qingzang vasútvonal

Qingzang vasútvonal

Qingzang vasútvonal

Chacaltaya, világ legmagasabban fekvő síterülete (2009-ig)

Sokáig, egészen pontosan 2009-ig Bolíviában, Chacaltaya hegy egyik gleccsere volt a világ legmagasabban fekvő  és az EgyenlítőEcuador - az Egyenlítő országa. höz legközelebbi síterület a világon, Chacaltaya 5422 méter magasságban várta a síelőket. A globális felmelegedésHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. következtében a gleccserPerito Moreno gleccser - gyönyörű végeláthatatlan argentin gleccsermező. szinte teljesen eltűnt, így az új rekorder a 4390 méteres magasságával az indiai Gulmarg síközpont.

Chacaltaya

Chacaltaya

Chacaltaya

Khunjerab–szoros, a világ legmagasabban fekvő határátkelőhelye

A Karakorum Highway a világ legmagasabban haladó, burkolattal ellátott nemzetközi útja, Kínát és Pakisztánt köti össze a Karakorum hegyláncain át. Itt található a Khunjerab–hágó, ami világ legmagasabban fekvő határátkelőhelye, PakisztánKarakoram Highway - a világ legmagasabban haladó nemzetközi útja. és Kína határa. Az átkelőhely 4693 méteres magasságban van.

Khunjerab–szoros

Khunjerab–szoros

Khunjerab–szoros

Khunjerab–szoros

Samo La, a világ legmagasabban fekvő útja

5565 méteres magasságban található a tibeti Samo La, a világ legmagasabban fekvő (nem betonozott) autóútja. Nem túl forgalmas hetente mindössze egy buszjárat van és néhány teherautó. Nyugat-Tibet és a  Kailash-hegy között utazók közlekednek rajta.

Samo La, Tibet

Samo La, Tibet

La Rinconada, a világ legmagasabban fekvő állandóan lakott települése

Az Andokban fekvő La Rinconada egy nem hivatalos település PeruMajom Orchidea - egy igazán különleges virág. ban. 5100 méteres tengerszint feletti magasságával a világ legmagasabban fekvő állandó lakott települése. A város a helyi aranybányászat következtében jött létre. A bányászok minden hónap utolsó napját kivéve ingyen dolgoznak, az utolsó napon kitermelt arany a havi bérük. Lakossága 2009-ben 30 ezer fő volt. Ez 2001-hez képest 235%-os növekedést jelentett.

La Rinconada

La Rinconada

La Rinconada

Titicaca-tó, a világ legmagasabban fekvő hajózható tava

Titicaca-tó (spanyolul: Lago Titicaca) víztérfogatát tekintve Dél-Amerika legnagyobb tava és a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, Bolívia és Peru határán 3820 méteres tengerszint feletti magasságban található. A Titicaca-tó az inkák szent tava, melyhez rengeteg mítosz és monda kötődik. Több mint 25 folyó ömlik a Band-e Amir tavai. ba, és 41 szigetTenerife - az örök tavasz szigete. teszi változatosabbá. A tó átlagos mélysége 160 m, a legnagyobb mélysége 280 m. A Balatonnál tizenháromszor nagyobb,  évi középhőmérséklete 10 °C körüli.

Titicaca-tó

Titicaca-tó

Titicaca-tó
Forrás: Wikipédia

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!