Lenyűgöző szépségű természeti képződmény – A Nagy Kék Lyuk

Cimkék: , ,

Belizében, Közép-Amerika partjainál található egy óriási, lenyűgöző szépségű természeti képződményDean's Blue Hole - a legmélyebb kék lyuk. , a Nagy Kék LyukElképesztő videó - szabadtüdős merülés a legmélyebb kék lyukba. . Hatalmas, hiszen 300 méter átmérőjű, 124 méter mély, ez a kör alakú, mállott mészkő tölcsér.

A nagy kék lyuk - Great blue hole, Belize

A Nagy Kék LyukRejtélyes lyukat filmeztek le Szibériában [Videó]. (Great Blue Hole) egy hatalmas víznyelő. A Lighthouse Reef (VilágíA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. torony-zátony) közepén található, amely egy kis, kör alakú atoll Belize City közelében. Mészkő barlangrendszerLuray-barlangok - 400 millió éves barlangrendszer. ként alakult ki az utolsó glaciális időszakban, amikor a tengerszint sokkal alacsonyabb volt. Ahogyan az óceán vízszintje emelkedett, a barlangokat vízFolyómederbe botlott a Curiosity a Marson. árasztotta el, és a tetejük beomlott. Saját nemének legnagyobbjaként tartják számon ezt a jelenséget.

A nagy kék lyuk

A helyet Jacques-Yves Cousteau tette ismertté, aki szerint a Nagy Kék Lyuk a világ tíz legjobb könnyűbúvárhelyeinek egyike. 1971-ben Calypso nevű hajóTöbb ezer hajóroncs hever az észak-amerikai Nagy-tavakban. jával ideutazott, hogy a Nagy Kék Lyuk mélységeit kutassa. Vizsgálati eredményei bebizonyították, hogy a lyuk eredetileg tipikusan karszt mészkőalakzat, amely legalább négy lépésben alakult ki a tengerszint megemelkedése előtt, amelyben 21, 49 és 91 méteres mélységekben párkányok formálódtak. Az itt víz alá került barlangokban sztalaktitokat találtak, amelyek szintén csak akkor alakulhattak ki, amikor még a barlangBatu barlangok - monumentális hindu szentély Malajziában. a tengerszint fölött állt. A sztalaktitok némelyike következetesen ugyanabba az irányba 10°-13°-ra eltér a függőlegestől, amely az alattuk húzódó kéreg geológiai elmozdulására utal, mielőtt a jelenlegi szintre került volna a jelenség.

A nagy kék lyuk

A hobbibúvárok között nagyon népszerű hely, hiszen kristálytiszta vízbe merülhetnek, és sok különféle halfajtát láthatnak, elsősorban cápákat. Általában egynapos merülőtúrákat szerveznek a környékre, amelyből egy merülést a Kék Lyukban, két másikat pedig a közeli zátonyokon töltenek. Belizében ismeretesek hasonló formátumú barlangok a parton, és a Yucatán-félszigetA Yucatán-félsziget víznyelői. en, ezeket cenote5 különleges mélyedés a Földön. néven emlegetik.

A nagy kék lyuk


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!