Látványos színváltozás – algák festették meg a Boszporusz vizét

Török kutatók szerint nem vízszennyezés, hanem a Fekete-tengerben elszaporodott fitoplanktonok változtatták kékeszöldre az elmúlt napokban a BoszporuszLezárták a Boszporuszt miután egy teherhajó nekiütközött egy part menti villának. vizének színét. Az Európát ÁzsiáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l elválasztó szoros hirtelen színváltozásIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. át meglepődve fogadták IsztambulLezárták a Boszporuszt miután egy teherhajó nekiütközött egy part menti villának. lakói, akik a közösségi médiában aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy vízszennyező anyag kerülhetett a szorosba, míg mások az Égei-tengerTöbb mint négyszeresére nőtt a holt övezetek nagysága az óceánokban. térségében hétfőn történt nagy erejű földrengéssel hozták összefüggésbe a színváltozást.

Forrás: NASA (Norman Kuring, NASAEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. ’s Ocean Biology Processing Group,
Kathryn Hansen, Pola Lem)

Török óceánkutatók azonban közölték, nincs semmilyen rejtélyA tudományos elméleteknek ellentmondó jelenséget észlelt a Hubble egy fekete lyuk körül. az erős szaggal párosuló színváltozás mögött. Az Emiliania huxleyi tengeri algaSzükségállapotot rendeltek el Floridában az emberekre is veszélyes algavirágzás miatt. elszaporodása okozza – közölte Ahmet Cemal Saydam, a Hacetteppe Egyetem professzora a Dogan török hírügynökséggel. “A Fekete-tengeren robbanásszerűen elterjedt ez a tengeri alga, ami áldás az élővilágnak, mivel fontos szerepet játszik a légkörBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. szén-dioxid-tartalmának szabályozásában” – tette hozzá. Szavai szerint szó sincs vízszennyezésről, hozzátette, a jelenség jól jön a szardellának, amely népszerű vacsora a török éttermekben.

A Fekete-tenger színváltozását a NASA műholdjai is észlelték. Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei is úgy vélték, hogy a kokkolitofóraként ismert fitoplankton okozza az elszíneződést. Az Emiliania huxleyi a kokkolitofórák egyik faja. “Ennek az egysejtű élőlénynek kalcium-karbonát lemezecskéi vannak, és ha az alga virágzik, tejfehérré változtathatja a tengerekHiába titokzatosak az óceánok, csak csekély részük maradt érintetlen vadon. vizét” – közölte a NASA.

MTI, NASA 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!