Látványos színváltozás – algák festették meg a Boszporusz vizét

Török kutatók szerint nem vízszennyezés, hanem a Fekete-tengerben elszaporodott fitoplanktonok változtatták kékeszöldre az elmúlt napokban a BoszporuszA Boszporusz fényei. vizének színét. Az Európát ÁzsiáHidegháborús kémműholdak segítségével tárták fel a Himalája drámai környezeti változásait. l elválasztó szoros hirtelen színváltozásIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. át meglepődve fogadták IsztambulA Boszporusz fényei. lakói, akik a közösségi médiában aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy vízszennyező anyag kerülhetett a szorosba, míg mások az Égei-tengerA legkülönösebb és legijesztőbb élőlényeket fogja ki a tengerből egy orosz halász. térségében hétfőn történt nagy erejű földrengéssel hozták összefüggésbe a színváltozást.

Forrás: NASA (Norman Kuring, NASAEddig sosem látott fotók kerültek elő a Challenger katasztrófájáról. ’s Ocean Biology Processing Group,
Kathryn Hansen, Pola Lem)

Török óceánkutatók azonban közölték, nincs semmilyen rejtély az erős szaggal párosuló színváltozás mögött. Az Emiliania huxleyi tengeri algaRovarok, műhús és nyomtatott ételek: mit fog enni 11 milliárd ember?. elszaporodása okozza – közölte Ahmet Cemal Saydam, a Hacetteppe Egyetem professzora a Dogan török hírügynökséggel. “A Fekete-tengeren robbanásszerűen elterjedt ez a tengeri alga, ami áldás az élővilágnak, mivel fontos szerepet játszik a légkörEzért vált életre alkalmatlan bolygóvá a Mars. szén-dioxid-tartalmának szabályozásában” – tette hozzá. Szavai szerint szó sincs vízszennyezésről, hozzátette, a jelenség jól jön a szardellának, amely népszerű vacsora a török éttermekben.

A Fekete-tenger színváltozását a NASA műholdjai is észlelték. Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei is úgy vélték, hogy a kokkolitofóraként ismert fitoplankton okozza az elszíneződést. Az Emiliania huxleyi a kokkolitofórák egyik faja. “Ennek az egysejtű élőlénynek kalcium-karbonát lemezecskéi vannak, és ha az alga virágzik, tejfehérré változtathatja a tengerekAz ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében. vizét” – közölte a NASA.

MTI, NASA 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!