Látványos színváltozás – algák festették meg a Boszporusz vizét

Török kutatók szerint nem vízszennyezés, hanem a Fekete-tengerben elszaporodott fitoplanktonok változtatták kékeszöldre az elmúlt napokban a BoszporuszLezárták a Boszporuszt miután egy teherhajó nekiütközött egy part menti villának. vizének színét. Az Európát ÁzsiáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l elválasztó szoros hirtelen színváltozásIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. át meglepődve fogadták IsztambulLezárták a Boszporuszt miután egy teherhajó nekiütközött egy part menti villának. lakói, akik a közösségi médiában aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy vízszennyező anyag kerülhetett a szorosba, míg mások az Égei-tengerTöbb mint négyszeresére nőtt a holt övezetek nagysága az óceánokban. térségében hétfőn történt nagy erejű földrengéssel hozták összefüggésbe a színváltozást.

Forrás: NASA (Norman Kuring, NASAEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. ’s Ocean Biology Processing Group,
Kathryn Hansen, Pola Lem)

Török óceánkutatók azonban közölték, nincs semmilyen rejtélyMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. az erős szaggal párosuló színváltozás mögött. Az Emiliania huxleyi tengeri algaSzükségállapotot rendeltek el Floridában az emberekre is veszélyes algavirágzás miatt. elszaporodása okozza – közölte Ahmet Cemal Saydam, a Hacetteppe Egyetem professzora a Dogan török hírügynökséggel. “A Fekete-tengeren robbanásszerűen elterjedt ez a tengeri alga, ami áldás az élővilágnak, mivel fontos szerepet játszik a légkörBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. szén-dioxid-tartalmának szabályozásában” – tette hozzá. Szavai szerint szó sincs vízszennyezésről, hozzátette, a jelenség jól jön a szardellának, amely népszerű vacsora a török éttermekben.

A Fekete-tenger színváltozását a NASA műholdjai is észlelték. Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei is úgy vélték, hogy a kokkolitofóraként ismert fitoplankton okozza az elszíneződést. Az Emiliania huxleyi a kokkolitofórák egyik faja. “Ennek az egysejtű élőlénynek kalcium-karbonát lemezecskéi vannak, és ha az alga virágzik, tejfehérré változtathatja a tengerekHiába titokzatosak az óceánok, csak csekély részük maradt érintetlen vadon. vizét” – közölte a NASA.

MTI, NASA 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!