Lamantinok ragadtak a sárba az Irma hurrikán miatt

Nemcsak az emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. , hanem még a tengerekHiába titokzatosak az óceánok, csak csekély részük maradt érintetlen vadon. lakói is veszélybe kerültek az IrmaÉpségben átvészelte Hemingway háza és híres hat ujjú macskái az Irma hurrikán pusztítását. hurrikánNem tartott még ilyen erős hurrikán Európa felé. tombolása miatt. A trópusi ciklon miatt ugyanis több tengerparton visszahúzódott a víz, s a ritkaRitkán látható, különös tengeri élőlényeket fedett fel az apály egy ausztrál strandon. jelenség következtében Floridában veszélybe került néhány lamantin66 éves lett a világ legidősebb lamantinja. élete.

Fotó: Michael Sechler 

Angela Fritz meteorológus a Washington Post-nak elmondta, hogy az Irma hurrikánÉpségben átvészelte Hemingway háza és híres hat ujjú macskái az Irma hurrikán pusztítását. olyan hatalmas erejű, s közepén olyan erős a szívó légmozgás, hogy amerre halad, magához vonzza a még nagy tömegű óceánvizet is, illetve a hurrikán karjainál fújó szelek tolják a vizet maguk előtt, amerre a trópusi viharPusztító jégeső tombolt Mississippi államban. halad. Ez történt Bahama-szigeteknél, majd FloridaTöbb ezer tengeri állat teteme borítja a floridai partokat. partjainál is. Ilyen esetekben a víz eltűnése nem okoz szökőárt, miután a vihar elvonul, a víz lassan visszaáramlik a partokhoz.

Fotó: Facebook/Tony Foradini-Campos 

A floridai partoknál, Sarasota Bay közelében sárba ragadt tengeri tehenek tehetetlenek voltak, ez emberek segítsége nélkül nem maradtak volna életben. Szerencsére a helyeik összefogtak, hogy megmentsék őket, és néhány léc, valamint ponyvák segítségével visszahúzták őket az óceánba. Marcelo Clavijo, aki maga is részt vett az állatok mentésében később a Facebook-on írta, hogy közel 90 métert kellett cipelniük a bajba jutott lamantinokat, melyek a mélyebb vízbe érve elúsztak.

A lamantin, avagy karibi manátuszMár nem fenyegeti kihalás a karibi manátuszt. – amely közeli rokonságban áll az amazóniai és az afrikai manátusszal, valamint az ausztráliai dugonggal – az Egyesült ÁllamokÚj fajok százai érkeztek a cunamiszeméttel az Egyesült Államokba. délkeleti részének vizein, a karib-tengeri szigetek környékén és Dél-AmerikaÚj fajok százai érkeztek a cunamiszeméttel az Egyesült Államokba. északi partjainál él. A hatalmas növényevő tengeri emlős akár 4-5 méteresre is megnőhet, súlya elérheti az 500-700 kilogrammot. Esetlen teste és ráncos, szakállas pofája miatt az állatbarátok egyik kedvence.

A tengeri teheneknek nincs természetes ellenségük, ám gyakran okozzák vesztüket a mesterséges csatornák hajóMagára talált az alaszkai vadvilág az Exxon Valdez-katasztrófa óta. emelői, maguk a hajók, továbbá könnyen megsérülnek a halGavin, a fotómodell hal. ászhálóktól és halcsapdáktól. Ezen kívül nem tudják hosszú távon elviselni a 20 Celsius-fok alatti vízhőmérsékletet és a part menti vizek vörösalgásodására is érzékenyek. A teljes manátuszpopulációt 13 ezer egyedre becsülik és a fenyegetett fajok között tarják számon.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!