Lamantinok ragadtak a sárba az Irma hurrikán miatt

Nemcsak az emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. , hanem még a tengerekEgy bálna gyomrában talált műanyaghulladékokat állítottak ki Norvégiában. lakói is veszélybe kerültek az IrmaÉpségben átvészelte Hemingway háza és híres hat ujjú macskái az Irma hurrikán pusztítását. hurrikánA tudósok 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt. tombolása miatt. A trópusi ciklon miatt ugyanis több tengerparton visszahúzódott a víz, s a ritkaElőször bukkantak a rubin tengeri sárkány élő példányaira. jelenség következtében Floridában veszélybe került néhány lamantin66 éves lett a világ legidősebb lamantinja. élete.

Fotó: Michael Sechler 

Angela Fritz meteorológus a Washington Post-nak elmondta, hogy az Irma hurrikánÉpségben átvészelte Hemingway háza és híres hat ujjú macskái az Irma hurrikán pusztítását. olyan hatalmas erejű, s közepén olyan erős a szívó légmozgás, hogy amerre halad, magához vonzza a még nagy tömegű óceánvizet is, illetve a hurrikán karjainál fújó szelek tolják a vizet maguk előtt, amerre a trópusi viharPusztító jégeső tombolt Mississippi államban. halad. Ez történt Bahama-szigeteknél, majd FloridaÉpségben átvészelte Hemingway háza és híres hat ujjú macskái az Irma hurrikán pusztítását. partjainál is. Ilyen esetekben a víz eltűnése nem okoz szökőárt, miután a vihar elvonul, a víz lassan visszaáramlik a partokhoz.

Fotó: Facebook/Tony Foradini-Campos 

A floridai partoknál, Sarasota Bay közelében sárba ragadt tengeri tehenek tehetetlenek voltak, ez emberek segítsége nélkül nem maradtak volna életben. Szerencsére a helyeik összefogtak, hogy megmentsék őket, és néhány léc, valamint ponyvák segítségével visszahúzták őket az óceánba. Marcelo Clavijo, aki maga is részt vett az állatok mentésében később a Facebook-on írta, hogy közel 90 métert kellett cipelniük a bajba jutott lamantinokat, melyek a mélyebb vízbe érve elúsztak.

A lamantin, avagy karibi manátuszMár nem fenyegeti kihalás a karibi manátuszt. – amely közeli rokonságban áll az amazóniai és az afrikai manátusszal, valamint az ausztráliai dugonggal – az Egyesült ÁllamokÚj fajok százai érkeztek a cunamiszeméttel az Egyesült Államokba. délkeleti részének vizein, a karib-tengeri szigetek környékén és Dél-AmerikaVisszavontak egy természetvédelmi rendszabályt Amerikában, mely a bálnákat és a delfineket védte. északi partjainál él. A hatalmas növényevő tengeri emlős akár 4-5 méteresre is megnőhet, súlya elérheti az 500-700 kilogrammot. Esetlen teste és ráncos, szakállas pofája miatt az állatbarátok egyik kedvence.

A tengeri teheneknek nincs természetes ellenségük, ám gyakran okozzák vesztüket a mesterséges csatornák hajóMagára talált az alaszkai vadvilág az Exxon Valdez-katasztrófa óta. emelői, maguk a hajók, továbbá könnyen megsérülnek a halGavin, a fotómodell hal. ászháA göndör szőrű lovak. któl és halcsapdáktól. Ezen kívül nem tudják hosszú távon elviselni a 20 Celsius-fok alatti vízhőmérsékletet és a partElözönlötték a medúzák Anglia partjait. menti vizek vörösalgásodására is érzékenyek. A teljes manátuszpopulációt 13 ezer egyedre becsülik és a fenyegetett fajok között tarják számon.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!