Különleges tavakat fedeztek fel több száz méterrel a kanadai jégtakaró alatt

Két tavat találtak kutatók több mint 500 méterrel a kanadai jégtakaró alatt. Az Északi-sarkvidék kanadai területén talált két félszín alatti állóvízben a maximális hőmérséklet a becslések szerint mínusz 10,5 Celsius-fok, a víznek tehát nagyon Konyhasó jelenlétét fedezték fel a Jupiter Európé nevű holdjának felszínén. snak kell lennie ahhoz, hogy ne fagyjon meg. Valószínűleg hasonlóan hidegAnnyira hideg van Kanadában, hogy az állatkerti királypingvineket sem engedik ki. és sós lehet a JupiterKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. Európa nevű holdjának felszín alatti óceánja, amelyben feltételezhető az élet jelenléte.

Forrás: thecanadianencyclopedia.ca 

A két tó az északi Nuvanut területen lévő Devon-sziget Devon-jégsapkája radaros vizsgálata során tűnt fel. Az Albertai Egyetem szakértői által vezetett kutatásA kutyák alvás alatti agytevékenységét vizsgálták magyar kutatók. eredményeit a Science Advances című szaklap aktuális mutatták be.

Forrás: Anja Rutishauser

“Teljesen meglepődtem és kicsit zavarba is jöttem. Határozottan nem jégHatalmas, gyorsan növekvő üreget fedeztek fel egy antarktiszi gleccser alatt. alatti tavakat kerestem” – mondta a kutatást vezető Anja Rutishauser. Bár egyre gyakoribb, hogy vízrendszerekre bukkannak nagy jégtakaróFolyamatosan metángázt bocsát ki a légkörbe az olvadó grönlandi jégtakaró. k alatt, a felfedezésSeregnyi ismeretlen mélytengeri fajt fedeztek fel a kutatók Tasmania vizeiben. azért meglepő, mert a Devon-szigeti jégsapkáról úgy hitték, hogy a talajig be van fagyva a terület. Ezek az első jég alatti tavakTöbb mint 50 rejtett tóra bukkantak a grönlandi jégtakaró alatt. , melyeket megfigyeltek a kanadai Északi-sarkvidéken, a becslések szerint egyenként 5-8 négyzetkilométeren terülnek el. A becslések szerint a tavakVeszélyes szintet ért el az édesvízi foszforszennyezés világszerte. vize ötször sósabb, mint a tengervíz, így fagyáspontja az édesvízé alatt van.

Forrás: Gregory Ng

Más, grönlandi és antarktiszi jég alatti tavakban édesvíz található, melyek a jég aljának olvadásTöbb száz hatalmas krátert fedeztek fel a Barents-tenger mélyén. ából keletkeznek. Ezeknél a geotermikus hő felszáll az alul lévő kőzetből, a felülről határoló vastag jég azonban bezárja. A kanadai jégtakaró viszont nem elég vastag ahhoz, hogy így szigeteljen. Tanulmányoztak már korábban is sóban gazdag vizet az antarktiszi McMurdo Dry Valleys Taylor-gleccsere alatt, de ezt egy ősi tengeri vízgyűjtő medenceY-40 Deep Joy: A világ legmélyebb úszómedencéje. táplálta. Ezek a tavak 1200-1700 méterrel a tengerszint felett, egy hegyláncban lévő hosszú medencében találhatók. Hegyvidéki helyzetük ezeket a tavakat a korábbi tengerszintek fölé emeli, sótartalmuk a környező sziklák magas sótartalmának köszönhető.

Forrás: Tom Richter

“Érdekes, hogy minél több helyet vizsgálunk meg, annál több jég alatti tavat találunk. Csakúgy, mint a jégmentes környezetben, itt is hatalmas különbségek lehetnek a tavak típusai és az életterek körülményei között” – mondta Jemma Wadham, a Bristoli Egyetem kutatója.

Forrás: Alison Criscitiello
Forrás: Anja Rutishauser

A kutatók azt feltételezik, hogy a tavak mintegy 120 ezer évvel ezelőtt szakadtak el a környezetüktől. A tudósok szerint egész A festői szépségű Huron-tó. hálózatot rejthet a régió. Fontos kérdés azonban, hogy ebben a környezetben lehetséges-e az élet: ezek a tavak akár nagyrészt izolált mikrobiális életterek is lehetnek.

“Nagy a valószínűsége, hogy ezekben a rendszerekben élet létezhet, de az alacsony hőmérséklet miatt lehet, hogy a biológiai tevékenység nagyon korlátozott” – idézi Alison Murrayt, a nevadai Sivatagkutató Intézetnek szakértőjét a BBC. Anja Rutishauser és kollégái remélik, hogy egy napon lefúrhatnak a tavak vizéig, hogy jobban megérthessék az abban lévő élővilágot.

Forrás: Gregory Ng


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!