Különleges patások, mishmi takinok születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Két mishmi takinElőször látható szecsuáni takin a budapesti állatkertben. (Budorcas taxicolor) született a Nyíregyházi Állatparkban: az idősebb borjú január végén, míg a fiatalabb 2 nappal ezelőtt látta meg a napvilágot. A különlegesNevet keresnek a rendkívül ritka albínó orangutánnak. külsejű patások leginkább tulokszerű állatnak tűnnek, ám a genetikai vizsgálatok alapján a kecskeformákhoz tartoznak. Az állatkertekben igazi ritkaságnak számító takinokból a világon mindössze négyszáz egyed látható mesterséges körülmények között, közülük hat egyed Nyíregyházán.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A 2009-ben Németországból érkezett bika az Európai Fajmegőrzési Program keretében került a parkba, őt követték 2014-ben nőivarú társai, 2017-ben mindkét nősténynek született borja. A nemrég született takin féltestvérek 220 napÍgy néz ki a Nemzetközi Űrállomás Csákányházáról. vemhesség után jöttek világra, pár órával születésük után már lábra is álltak. A kis bikákat anyjuk naponta többször szoptatja, egészen kilenc Sokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. napos korukig.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A külső jegyek és az elterjedési területek alapján a takinoknak négy alfaját – aranyszőrű, bhutáni, szecsuáni és mishmi – különítik el. Az ivarérett állatokat nagy fej jellemzi, különösen meghatározó fejükön a kissé ívelt orrhát. A hidegSokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. ellen vastag bundájuk védi meg őket, különleges orruk pedig előmelegíti a belélegzendő levegőt. Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek, testtömegük akár a 350 kilogrammot is elérheti.

Forrás: Nyíregyházi ÁllatparkJaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban.

A mishmi takin nevét az ArunArun lett a Fővárosi Állatkertben született kiselefánt neve. ácsal Prades területén magasodó Mishmi-hegyekről kapta, ugyanis ez a hegyvidék az állat egyik jellegzetes élőhelye, ahol az erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. s völgyek aljáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l és a bambuszligetektől egészen a sziklás, havasi legelőkig, elsősorban 1000 méteres tengerszint feletti magasságtól akár a 3300 méteres magasságig előfordulnak. Táplálékuk különféle növényekből áll, a fás szárú növények magasabban lévő hajtásait két lábra ágaskodva érik el.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A természetben zömmel nőstényekből és ivaréretlen hímekből álló csordákban élnek, a felnőtt bikák többnyire magányos életmódot folytatnak. Mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. Mivel természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, a Természetvédelmi Világszövetség sebezhetőként tartja számon, az Európai Állatkertek Szövetsége pedig fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritkaSzépen cseperedik a Veszprémi Állatkert uhufiókája. állatokat.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark
Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!