Különleges nevet kaptak a Nyíregyházi Állatpark perzsa párduc ikrei

KülönlegesOrrfacsaró bűzt árasztó, gigantikus méretű virágok nyílnak egy amerikai botanikus kertben. neveket kaptak a Nyíregyházi ÁllatparkJátékos varikölyök ugrándozik a Nyíregyházi Állatparkban. 4 Sokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. napos perzsa leopárdLeopárdokkal népesítenék be a Kaukázust. ikrei. A hímnek az Assim (jelentése nagyszerű) míg a nősténynek, az Azar (jelentése: tűz) perzsa nevet adták az állatpark nagymacskaJaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. gondozói.

Az ikrek A 103 éve elválaszthatatlan ikerpár. egy hónapos korukban (Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook)
A most 4 hónapos párducokat a napokban nevezték el gondozóik (Fotó: Nyíregyházi Állatpark)

A park még 2009-ben csatlakozott a perzsa párducVégveszélybe kerültek a Soutpansberg hegységben élő leopárdok. (Panthera pardus saxicolor) tenyésztési programhoz, az ikrek apja is Nyíregyházán született 2014-ben. A faj koordinátora tavaly helyezett ki mellé egy Németországban született nőstényt, a két kölyökTökéletes állapotban mumifikálódott barlangi oroszlánkölyök került elő Szibériában. 105 napnyi vemhesség után jött a világra. A szaporulat azért is örvendetes, mert ezekből az állatokból mindösszesen 1000-1200 egyed él belőle a természetben, így a zárt tartási körülmények közötti szaporítás létfontosságú az alfaj számára.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A perzsa leopárdÚj párt kapott Szegedi Vadasparkban élő észak-kínai párduc. a párducok legnagyobb termetű és legritkább alfaja. A Közel-Kelet lakója, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán, Grúzia, Üzbegisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Afganisztán területén is megtalálható. Megjelenésére jellemző a világos bundaBetiltják a szőrmefarmokat Csehországban. , viszonylag kisméretű foltokkal. Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem. A szabad természetben élő állománya erősen megfogyatkozott, elsősorban az orvvadászatMásfél ezerrel több mozambiki vadőrre lenne szükség az egyre agresszívabb orvvadászok miatt. és természetesen élőhelyeinek csökkenése miatt, ezért a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetettÚj párt kapott Szegedi Vadasparkban élő észak-kínai párduc. kategóriába sorolta ezt az alfajt.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark 

A világ állatkertjeiben mindössze 98 állat él, közülük négy Nyíregyházán látható. Mivel a most született utódok rendkívül jó genetikai állománnyal rendelkeznek, ezért a szakemberek azt szeretnék, ha részt vennének az Európai Akváriumok és Állatkertek által szervezett visszatelepítési programban.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!