Különleges múmiát rejt egy 150 éve üresnek hitt egyiptomi koporsó

KülönlegesÓriási holdhal tetemét sodorta partra a víz egy ausztráliai strandon. múmiát rejthet az a 2500 éves egyiptomi fakoporsó, melyről 150 éve kijelentették, hogy üres – állapították meg ausztrál kutatók. A SydneyTestközeli találkozás egy hatalmas bálnával. Egyetem 150 éve szerezte meg a koporsót, ezután több szakértő is azt állapította meg róla, hogy üres. A feljegyzésekben az állt, hogy a koporsó csak törmeléket tartalmaz, ezért másfél évszázadon át egyszer sem vizsgálták újra. Tévedésükre csak az elmúlt évben derült fény, amikor újabb kutatók elmozdították a koporsó fedelét. Azt remélték, hogy legalább néhány csontra vagy kötözőanyagokra bukkannak, ehelyett felfedezték egy múmiaA legősibb figurális tetoválásokat találták meg két egyiptomi múmián. oszladozó maradványait.

Forrás: Macquarie Medical Imaging

A koporsó a test mintegy 10 százalékát őrizte meg. A maradványok nagyon rossz állapotban voltak, valószínűleg sírrablók miatt, akik ékszerek és amulettek után kutatva rongálták meg a testet – véli Jamie Fraser, a Sydney Egyetem Nicholson MúzeumCorpus Museum - az emberi testet bemutató épület. ának kurátora. A felfedezés15 centis csontvázat találtak Chilében. különleges lehetőséget teremtett a szakértőknek, hogy tanulmányozzák a múmiát. A teljes múmiákat ugyanis többnyire érintetlenül hagyják, ami korlátozza tudományos hasznukat.

“A hajdani ember étrendjére, betegségeire és életmódjára vonatkozó kérdésekre kaphatunk választ, megismerhetjük, hogyan élt és miben halt meg. A felfedezés jelentőségét növeli, hogy a maradványok egy előkelő nőé lehetnek, aki olyan korban élt, melyről viszonylag keveset tudni” – mondta Fraser.

Forrás: Nicholson Museum/University of Sydney
Forrás: Macquarie Medical Imaging

A hieroglifák szerint a koporsóban elhelyezett test egy Mer-Neith-it-es nevű nőé lehetett, aki a szakértők szerint papnő volt Kr. e. 600-ban. A szarkofág így a 26. dinasztia idejéből, a Kr. e. 664 és 525 közötti időszakból származik. Ez volt az utolsó olyan korszak, amikor az országban ősi egyiptomiak uralkodtak. “A hieroglifákból tudjuk, hogy Mer-Neith-it-es az oroszlánfejű istennő, Szehmet templomMegcáfolták az Angkor vesztéről felállított korábbi elméleteket. ában dolgozott. A hieroglifákból, a mumifikálás módjából és a koporsó stílusából következtethetünk arra, hogyan működött Szehmet temploma” – mondta el Fraser.

University of Sydney, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!