Különleges korallzátonyt fedeztek fel Olaszország partjainál

A korallzátonyok egy különlegesA csillagos égbolt elevenedik meg a különleges petúnia szirmain. fajtáját fedezték fel a Adriai-tengerben, OlaszországA Földközi-tenger felé csúszik az Etna. partjainál. Monopoli városVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. közelében, 30-55 méter mélyen található a mintegy 2,5 kilométer hosszúságú korallzátony – közölte az Aldo Moro Bari Egyetem munkatársa, Giuseppe Corriero vezette kutatócsoport a Scientific Reports című szaklapban.

Monopoli (Forrás: Patrick Nouhailler/Wikimedia Commons)

“A korallok nagyon elterjedtek a Földközi-tengerben, a 33 itt honos faj közül azonban nagyon kevés tartozik a zátonyképzők közé”- mondta Claudio Richter, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet munkatársa az eredményeket értékelve. A tanulmányban bemutatott korallfajok széleskörű elterjedtsége ismert volt, azt azonban nem tudták, hogy háromdimenziós korallszerkezeteket tudnak képezni. Ebből a szempontból a felfedezésHatalmas húsevő dinoszaurusz lábnyomára bukkantak Afrikában. tudományos újdonság.

Forrás: Scientific Reports
Forrás: University of Bari Aldo Moro/Scientific Reports

A zátonyképzés szempontjából legfontosabb fajok a nagy kehelykorallként ismert Phyllangia americana mouchezii, valamint a Polycyathus muellerae. A korallzátonyok a tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. szerzői szerint a tengerHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. legfontosabb, szilárd kőzetet képző elemei, egyben a biodiverzitás szempontjából kiemelt jelentőségű pontjai. Nagyrészt az Indiai- és Csendes-óceánHatalmas mértékben növekszik a nagy csendes-óceáni szemétsziget. , valamint az Atlanti-óceán nyugati részének tápanyagban szegény területein fordulnak elő. A világ legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. korallzátonya az AusztráliáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l keletre található Nagy-korallzátonyJapán legnagyobb korallzátonyának mindössze egy százaléka egészséges. , amely több mint 2000 kilométer hosszan nyúlik el.

Forrás: University of Bari Aldo Moro/Scientific Reports

A kőkorallok azonban nemcsak a sekély trópusi vizekben képeznek nagy tömegű zátonyszerkezeteket, hanem nagyobb vízmélységben is. Harminc méteres mélységen túl is élnek kifejezetten a gyenge fényre specializált fajok, amelyek bámulatos alkalmazkodóképességgel veszik fel a napfény energiáját és még 130 méteres melységben is képesek a fotoszimbiózisra. A növekedés és zátonyképzés ezekben a mélységekben nagyon lassan történik – fejtették ki a kutatók.

Forrás: Scientific Reports

A most felfedezett korallzátony is olyan régióban fekszik, ahova nagyon kevés napfény jut el. Színük Corriero szerint inkább fojtott, mint ragyogó. A narancstól a vörösön át az ibolyakékig terjed a skála – nyilatkozta a Gazzetta del Mezzogiorno című lapnak. A tanulmány szerzői szerint valószínű, hogy hasonló korallszirtek találhatók a most vizsgált területtől 100 kilométerre délre is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!