Kiváló memóriájuk segíti a gigantikus kék bálnákat hosszú életük során

A kék bálnákAz elmúlt hetekben tucatnyi bálna pusztult el a Szent Lőrinc-öbölben, miután hajóval ütköztek. kiváló emlékezőképességükre hagyatkozva térnek vissza rendszeresen azokra a jó minőségű zsákmányt biztosító, állandó tápláléklelőhelyekre, amelyek régóta megbízhatóan kiszolgálják őket – derült ki egy új tanulmányból.

Forrás: NOAA

“Tudjuk, hogy a szárazföldön élő vándorló fajok, az északi-sarkvidéken élő kaributól kezdve a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkban élő gnúkig, úgy javítják túlélési esélyeiket, hogy a szezonálisan elérhető váló táplálékokhoz igazítják a vándorlásuk ütemét és idejét, tehát nem csupán elindulnak A-ból B-be” – mondta Briana Abrahms, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. ) kaliforniai kutatóintézetének munkatársa, a tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. vezető szerzője.

Forrás: Oregon State University

A kék bálnák a jelek szerint ugyanezt a stratégiát alkalmazzák évről évre az Egyesült ÁllamokHőség tombol az Egyesült Államokban - Kalifornia egyes vidékein 52 fokot mérnek. nyugati partvidéke mentén, annyi kiegészítéssel, hogy ők a kiváló emlékezőképességüket is bevetik.

“Ezek a hosszú életű, rendkívül intelligens állatok arra alapozzák a mozgásirányukat, hogy hol és mennyi táplálékra számíthatnak a vándorlásuk során” – mondta Bruce Mate, az Oregoni Állami Egyetem tengeri emlősökkel foglalkozó intézetének vezetője.

Forrás: NOAA

A szakemberek az intézet által begyűjtött tíz évnyi adatot tanulmányozva nézték meg hatvan kék bálnaAz elmúlt hetekben tucatnyi bálna pusztult el a Szent Lőrinc-öbölben, miután hajóval ütköztek. napi szintű mozgását az Egyesült Államok nyugati partvidéke mentén, majd az eredményeket összevetették az óceáni tápláléklelőhelyek krillpopulációinak méretével.

“Úgy véljük, hogy a kék bálnák a történelmileg kialakult vándorlási útvonalakat és időzítést használják ahhoz, hogy eljussanak a várhatóan legbőségesebb tápláléklelőhelyek közelébe, majd az adott környezeti feltételek függvényében apró módosításokat eszközölnek” – mondta Daniel Palacios, az intézet munkatársa.

A tanulmány felveti a kérdést, hogy mi fog történni a bálnapopulációkkal, ha a változó éghajlat hatására a tápláléklelőhelyek kínálata jelentősen el fog térni a bálnák várakozásaitól. A kék bálna a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) Vörös Listáján veszélyeztetett fajként szerepel.

A kék bálna 30 méteres hosszával és 180 tonnás vagy ennél is nagyobb testtömegével a  legnagyobb ismert állat a világon. A borjúk már születésükkor 2-3 tonnát nyomnak, és elérhetik a 7 méteres hosszúságot is. A kifejlett állat szája a megnyúlt barázdákkal együtt képes 90 tonna táplálékot és vizet befogadni, ennek ellenére szűk torka miatt az állat képtelen labdaKiskutya első találkozása a labdakupaccal. méretű élőlénynél nagyobb “falatot” lenyelni.

A kék bálna szinte kizárólag lebegő világíJelentősen gyorsult a hínárosodás a Balatonban. rákokkal (krillekkel) táplálkozik: egy kifejlett egyed naponta 40 millió krillt fogyaszthat, ami körülbelül 3600 kilogramm táplálékot jelent. A sűrű rajokban élő krillek kitűnő menekülési stratégiával rendelkeznek, a bálnáknak így ügyeskedniük kell, hogy megszerezzék a táplálékot, olykor valóságos akrobatamutatványokkal fokozza zsákmányszerzésének hatékonyságát.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!