Kiszámolták a nagyvárosokban lévő fák hasznának értékét

A világ nagyvárosaiban lévő fákKülönleges fák, melyek igazi túlélőnek bizonyultak. évente több mint 500 millió dollár értékű “szolgáltatást nyújtanak” azzal, hogy tisztábbá, élhetőbbé teszik a városi környezetet – számította ki egy nemzetközi kutatócsoport.

Fotó: Thomas Pintaric/Wikimedia Commons

Az Ecological Modelling című online folyóCsikóhalak telepedtek meg a Temzében. iratban közzétett tanulmányukban a szakemberek tíz megapoliszt – Peking, Buenos Aires, Kairó, Isztambul, LondonÖt canterbury érsek maradványát találták meg egy titkos londoni kriptában. , Los Angeles, MexikóvárosA Föld legnépesebb nagyvárosai. , Moszkva, Mumbai és Tokió – tanulmányozva jutottak arra a következtetésre, hogy a faTöbb mint 60 ezer fafajnak ad otthont a bolygónk. alapú ökoszisztéma előnyeinek évi átlag értéke 505 millió dollárt tesz ki nagyvárosonként, ami azt jelenti, hogy egy négyzetkilométernyi fa 1,2 millió dollár hasznot hoz, egy városlakóra lebontva 35 dollár haszna van a fáknak.

Fotó: Yoshikazu TAKADA/flickr  

A kutatók megbecsülték a városokban lévő fás terület nagyságát, és azt hogyan járulnak hozzá a 10 metropolisz ökosziszémája szolgáltatásaihoz, mint a légszennyezés csökkentéséhez, nagy mennyiségű esőCsoportosan keletkeznek fiatal csillagok az Orion-ködben. víz elvezetéséhez, az épületek fűtésével és hűtésével kapcsolatos energiaárak csökkentéséhez, a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozásához.

Fotó: Amigos da Rua Gonçalo de Carvalho/Wikimedia Commons  

“A fák közvetlen és közvetett előnyökkel szolgálnak az épülete hűtésére, a hőhullámok idején az emberek szenvedéseinek csökkentésére. A közvetlen előnyök az árnyékbiztosítás, ami hűvösebben tartja a városi környezetet, a közvetett az nagymennyiségű csapadék elpárologtatása, ami szintén hűvösebb levegőt eredményez – magyarázta Theodore Endrenyt, a New York államban lévő Syracusa Környezettudományi és Erdészeti Főiskola tanára, a tanulmány vezető szerzője.

Fotó: Hein waschefort/Wikimedia Commons

A legtöbb ember nincs is tisztában a városi fák szolgáltatásaival, köztük azzal, hogy kivonják az emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. szervezetre veszélyes szálló port a levegőből azáltal, hogy megkötik azokat leveleiken, energiát takarítanak meg az ember számára azzal, hogy hűtik a levegőt, és felfogják a hideg téli szeleket, a nyári forróságot okozó napsugárzást, elnyelik és tárolják a szén-dioxidot. Ha ezeket az eredményeket a társadalmi-gazdasági rendszer nagyobb skálájára helyezzük el, nyilvánvalóvá válik, milyen mértékben támogatja a természetMinden negyedik természeti világörökségi helyszínt veszélyeztet a klímaváltozás. egy ember vagy közösség jólétét azáltal, hogy ingyen nyújt szolgáltatást számára” – mondta Sergio Ulgiati, a nápolyi Parthenope Egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

Fotó: GlorySerene/Wikimedia Commons

Phys.org, MTI,  Ecological Modelling


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!