Kikelt egy gyapotmag a Hold sötét oldalán landoló kínai űrszondán

A Csang’o–4 kínai űrszonda január 3-án szállt le a HoldHoldraszállítási szerződést kötött a Puli Space. Földről nem látható oldalán, elsőként a világűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. kutatásSikeresen visszafordították egereknél az öregedés jeleit. ának történetében, és sikeresen teljesítve a kínai holdkutatási program negyedik szakaszát. Ezt követően elsőként végzett mini bioszféra-kísérletet a Holdon – közölte Hszie Keng-hszin, a mini bioszféra-kísérletKülönleges égitestekkel tesztelték Albert Einstein elméletét. vezetője.

Forrás: Wikimedia Commons/Gregory H. Revera 

A Csungkingi Egyetem kutatója elmondta, a szondaMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. holdjárójába tartályt szereltek, melyben gyapotVisszaragasztották a gyapotot, hogy lenyűgözzék a miniszterelnököt. -, repce-, burgonya- és lúdfűmagok, valamint gyümölcslégylárvák és némi élesztő található. A szonda felvételeinek tanúsága szerint sikeresen kikelt az egyik gyapotmagGénmódosítással hoztak létre ehető gyapotot amerikai tudósok. .

A hengertartály speciális alumíniumötvözetből készült, 198 milliméter magas, átmérője 173 milliméter és mintegy 2,6 kilogrammot nyom. Vizet, talajt, levegőt, két kis kamerát és egy hővezérlő rendszert tartalmaz – mondta el Hszie. A kutató szerint a burgonya fő táplálékforrásul szolgálhat a jövő űrutazói számára. A lúdfűnek, amely a káposzta és a mustárfű rokona, rövid növekedési ideje van, és könnyen kezelhető. Az élesztő a szén-dioxid és az oxigénHavonta fürdik a Hold a Földről érkező oxigénionok záporában. szabályozásában játszhat szerepet a mini bioszférában. A gyümölcslégy pedig a fotoszintézis folyamatának egyik fogyasztója lehet.

Forrás: CNSA/CLEP

A tudósok biológiai technológiákat alkalmaztak, hogy megfelelően ellássák a magokat és a petéket a szonda két Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napos végső ellenőrzése és húsz napig tartó kozmikus utazása alatt. A landolás után a földi irányítás utasította a szondát, hogy öntözze meg a magokat, hogy kezdetét vehesse a növekedési folyamat. Egy cső segítségével természetes fényt irányítottak a Hold felszínére a tartályba, ami lehetővé teszi a növények növekedését. A Csang’o–4 vasárnap alvó módozatra állt át, amikor beköszöntött a holdi éjszaka. Ilyenkor a hőmérséklet akár mínusz 170 Celsius-fokra is zuhanhat.

„A tartálybeli élet nem élheti túl a holdi éjszakát” – mondta Hszie Keng-hszin. A kísérlet így ezzel véget is ért. Az organizmusok fokozatosan lebomlanak a teljesen zárt tartályban, nem lesznek hatással a holdbéli környezetre.

Bár űrhajósok már termesztettek növényeket a Nemzetközi Űrállomáson, a kínai Tiangong–2 űrlaboratóriumban pedig rizst és útifüvet, azok a kísérletek FöldRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. közeli pályán zajlottak, mintegy 400 kilométeres magasságban. A Holdon azonban, a Földtől 380 ezer kilométer távolságra, jóval összetettebb a környezet.

„Nem volt még korábban ilyen kísérletünk. Nem tudunk szimulálni holdbéli környezetet a Földön, például mikrogravitácót és kozmikus sugárzást– – mondta Hszie Keng-hszin. A kutatók remélik, hogy a kísérlet során szerzett tapasztalatok és ismeretek segíthetnek abban, hogy a jövőben hosszú távú bázist alakítsanak ki a Holdon.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!