Kihalás fenyegeti a Fülöp-szigeteki koboldmakit

Életterük pusztulása, a vadászatA vadászat miatt halhat ki több száz veszélyeztetett szárazföldi emlősfaj. és az illegális kereskedelem jelenti a legnagyobb veszélyt az főemlősökre – közölte a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN), amely bemutatta be a legveszélyeztetettebb főemlősökA főemlősök egy része a következő évtizedekben örökre eltűnik. új listáját. Ide tartozik például a hainani gibbonCsimpaszkodni tanul a Nyíregyházi Állatpark kis gibbonja. (Nomascus hainanus), amelyből feltételezhetően már csak mintegy 25 példány él vadon, és mindössze ötven állatra becsülik a MadagaszkárA világ legkisebb kaméleonját találták Madagaszkáron. északi részén élő északi fürgemaki (Lepilemur septentrionalis) állományát is.

Nomascus hainanusHainani gibbon (nomascus hainanus)

lepilemur-septentrionalisÉszaki fürgemaki (lepilemur septentrionalis)

A világ 25 leginkább veszélyeztetett főemlősét felsoroló listán az újonnan szereplő fajok között van a Lavasoa-macskamaki (Cheirogaleus lavasoensis) és a Fülöp-szigeteki koboldmaki (Tarsius syrichta). A lista 25 tagja közül öt madagaszkári, míg öt az afrikai kontinensen, tíz Ázsiában és öt Közép-, illetve Dél-Amerikában honos. A listát kétévente állítják össze vezető primatológusok.

Cheirogaleus lavasoensisLavasoa-macskamaki (cheirogaleus lavasoensis)

koboldmakiFülöp-szigeteki koboldmaki (Forrás: Wikipedia)

koboldmaki-3Fülöp-szigeteki koboldmaki (Forrás: Wikipedia)

koboldmaki-2Fülöp-szigeteki koboldmaki (Forrás: Wikipedia)

Fontos szerep a klímaváltozás lelassításában

„Reméljük, ez segít abban, hogy az emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. felfigyeljenek a kevésbé ismert majomfajokra is. Közülük néhányról az emberek többsége valószínűleg még soha nem hallott” – mondta el Christoph Schwitzer, a Bristoli Zoológusok Társaságának tagja. A Lavasoa-macskamakit például csupán két éve fedezték fel.

A majmokMeggyászolták a robotmajom halálát a langurok. nem csak tudományos szempontból fontosak. Egyre több dolog utal arra, hogy bizonyos fajok kulcsfeladatot töltenek be a trópusi fák magjának terjesztésében, ami pedig fontos szerepet játszik a klímaváltozásA fajok felét élőhely-változtatásra kényszeríti a klímaváltozás. lelassításában és hatásainak gyengítésében – véli Russell Mittermeier, az IUCN szakértője.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!