Kiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt

Folyékony hidrogén és hélium örvénylő keveréke, valamint futóáramlatok rejlenek a JupiterKülönleges aszteroida kering a Naprendszerben. felhői alatt. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASAAz Egyesült Államok ismét embert küldene a Holdra. ) szakemberei a gázóriás körül keringő JunoAz eddigi legjobb képeket küldte a Juno űrszonda a Jupiterről. űrszonda révén nyertek bepillantást a planéta belső szerkezetébe.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A kutatóknak eddig kevés információjuk volt arról, hogy mi is történik pontosan a NaprendszerElsőként érkező távoli üzenet - először sikerült megfigyelni egy csillagközi aszteroidát. legnagyobb bolygóAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. jának vörös, barna, sárga és fehér színekben pompázó vastag felhőtakarója alatt. Az izraeli Weizmann Intézet munkatársa – aki a Jupiter gravitációs erejének újfajta mérési technikáira alapozva vett részt a kutatásban – elmondta, hogy a Juno űrszondát pont azért tervezték, hogy betekintést tudjanak nyerni a bolygó belsejébe.

Forrás: NASA, ESA, and J. Nichols (University of Leicester)

A szakemberek hozzátették, hogy szilárd felszín nélküli gázóriás lévén a Jupiterről csupán körülötte keringve tudnak információkat gyűjteni. A gigászi bolygót 99 százalékban hidrogén és hélium alkotja.

Forrás: NASA, SWRI, MSSS

A Juno adatai szerint a bolygó belseje felé haladva a sűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. űség fokozatosan növekszik. A bolygó futóáramlatai, amelyek kapcsolatban állnak a felszínnel, mintegy háromezer kilométerrel buknak a felhőszint alá, és a planéta legbelső részét folyékony hidrogén és hélium keveréke alkotja, amely úgy forog, mintha szilárd test lenne. A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a bolygónak talán magja is van, amelyet forró kőzet és vízVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. alkothat, de ez is folyékony lehet, nem szilárd halmazállapotú.

Forrás: NASA/SWRI/JPL/ASI/INAF/IAPS

A Juno adataiból továbbá egy kicsi, ám jelentőséggel bíró aszimmetriát mutattak ki a Jupiter északi és déli féltekéjének gravitációs mezeje között, amit a futóáramlatok okoznak.

Forrás: A Jupiter déli pólusa a Juno felvételén (Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Betsy Asher Hall/Gervasio Robles)
Forrás: NASA/SWRI/MSSS/Gerald Eichstädt/John Rogers

A tudósokat különösen az érdekli, mennyi vizet tartalmaz a bolygó, ami döntő fontosságú annak meghatározásában, hogy a Naprendszeren belül hol született. A Jupiter eredete azért is érdekli a csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ászokat, mivel befolyásolta a többi bolygó kialakulását és pozícióját. A gigászi bolygó tömege másfél-kétszer akkora, mint a Naprendszer többi bolygójáé együttvéve, ezért úgy gondolják, hogy már a nagyságából fakadó tömegvonzás is segíthetett megvédeni a Földet az üstökösök és aszteroidák becsapódásaitól.

NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!