Kezdődik a nagyüzemi bolygóvadászat

A világ legerősebb rádióteleszkópja hamarosan megkezdi működését. Az AtacamaFelderítették az Atacama-sivatag ködének történetét. Large Millimeter/submillimeter Array, röviden ALMABekapcsolták a világ legnagyobb rádióteleszkópját. névre hallgató távcsövet két éven át építették csillagFantasztikus tények a Világűrről. ászok, hivatalosan jövő héten állítják munkába.

Egyelőre még nem teljes kapacitással működik, de még így is áttörést hozhat a csillag- és bolygóVihar tombol a Szaturnuszon. figyelésben. A távcsővel már sikerült tudományos eredményeket elérni, tavaly például egy barna törpeA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. mellett figyeltek meg bolygókezdeményeket.

alma

Fotó: space.com

Amikor mind a 66 antenna üzemképes lesz, akkor jön el a csillagászok ideje. A rádióhullámoknál rövidebb, de a fénynél hosszabb hullámok segítségével a fiatal csillagokA gyönyörű éjjeli égbolt Bret Webster fotóin . körüli bolygókeletkezéseket fogják vizsgálni. A csillagászok Földhöz hasonló méretű bolygókat is meg tudnak majd figyelni. Fontos megjegyezni, hogy valójában itt sem magát a bolygót látják, hanem a bolygó keltette hatásokat.

A távcsövek két módon észlelik a bolygókat, az egyik módszerrel a bolygó keltette hatásokból következtetnek a bolygó meglétére. A másik módszerrel a csillag fényében bekövetkezett változásokat figyelik meg, amikor a bolygó elhalad a csillag előtt, a KeplerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. például ez utóbbi módszerrel dolgozik. Több ezer bolygót azonosítottal eddig a csillagászok, ezek közül csak a Kepler 2740-et talált.

Az új távcsővel a bolygók keletkezéséről is többet megtudhatnak a kutatók. A mostani elméletek szerint a csillag körüli porból és kőzetből alakulnak ki a bolygók úgy, hogy az anyagok egymásba ütköznek. Az ALMA a fiatal csillagok körüli port tudja megfigyelni, ez az a terület, ahol a hagyományos távcsövek csődöt mondanak.

Az ALMA 1,3 milliárd dollárba került, legmagasabban lévő antennái ötezer méterrel vannak a tengerszint felett az Atacama sivatagban, Chilében. A csillagászok a 2900 méter magasan lévő központban elemzik az adatokat. Jelenleg 50 antenna működik, amikor befejezik, akkor 66 működő antenna lesz.

Forrás: Index


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!