Kezdődik a nagyüzemi bolygóvadászat

A világ legerősebb rádióteleszkópja hamarosan megkezdi működését. Az AtacamaFelderítették az Atacama-sivatag ködének történetét. Large Millimeter/submillimeter Array, röviden ALMABekapcsolták a világ legnagyobb rádióteleszkópját. névre hallgató távcsövet két éven át építették csillagRekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyuk. ászok, hivatalosan jövő héten állítják munkába.

Egyelőre még nem teljes kapacitással működik, de még így is áttörést hozhat a csillag- és bolygóHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. figyelésben. A távcsővel már sikerült tudományos eredményeket elérni, tavaly például egy barna törpeA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. mellett figyeltek meg bolygókezdeményeket.

alma

Fotó: space.com

Amikor mind a 66 antenna üzemképes lesz, akkor jön el a csillagászok ideje. A rádióhullámoknál rövidebb, de a fénynél hosszabb hullámok segítségével a fiatal csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. körüli bolygókeletkezéseket fogják vizsgálni. A csillagászok Földhöz hasonló méretű bolygókat is meg tudnak majd figyelni. Fontos megjegyezni, hogy valójában itt sem magát a bolygót látják, hanem a bolygó keltette hatásokat.

A távcsövek két módon észlelik a bolygókat, az egyik módszerrel a bolygó keltette hatásokból következtetnek a bolygó meglétére. A másik módszerrel a csillag fényében bekövetkezett változásokat figyelik meg, amikor a bolygó elhalad a csillag előtt, a KeplerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. például ez utóbbi módszerrel dolgozik. Több ezer bolygót azonosítottal eddig a csillagászok, ezek közül csak a Kepler 2740-et talált.

Az új távcsővel a bolygók keletkezéséről is többet megtudhatnak a kutatók. A mostani elméletek szerint a csillag körüli porból és kőzetből alakulnak ki a bolygók úgy, hogy az anyagok egymásba ütköznek. Az ALMA a fiatal csillagok körüli port tudja megfigyelni, ez az a terület, ahol a hagyományos távcsövek csődöt mondanak.

Az ALMA 1,3 milliárd dollárba került, legmagasabban lévő antennái ötezer méterrel vannak a tengerszint felett az Atacama sivatagban, Chilében. A csillagászok a 2900 méter magasan lévő központban elemzik az adatokat. Jelenleg 50 antenna működik, amikor befejezik, akkor 66 működő antenna lesz.

Forrás: Index


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!