Két részre szakadt és várhatóan tovább töredezik a dél-patagóniai jégmező

Két részre szakadt és várhatóan tovább töredezik a ChileSzínpompás virágtenger borítja a chilei Atacama-sivatagot. és ArgentínaA világ legnagyobb dinoszaurusza mellett még a T. rex is törpének tűnik. között 12 ezer négyzetkilométeren elterülő dél-patagóniai jégmező a klímaváltozásMessze meghaladhatja az eddigi becsléseket a tengerszint-emelkedés. miatt – figyelmeztetnek chilei kutatók, akik márciusban látogattak el a térségbe.

Forrás: NASA Earth Observatory/Jesse Allen, Landsat, U.S. Geological Survey
Forrás: Justraveling.com

Gino Casassa, a dél-amerikai ország egyik legjelentősebb vízszolgáltatója, a DGA hó- és gleccserrészlegének vezetője szerint az AndokKülönleges madarak repkednek az Andokban - új kolibrifajt fedeztek fel a kutatók. dél-chilei és argentínai részén az emelkedő hőmérséklet miatt kevesebb a régió gleccsereinek “feltöltésére” szolgáló hó és jég2,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. . A törés a jégvisszahúzódás során következett be, magyarázta Casassa.

Forrás: NASA Earth Observatory/Wikimedia Commons

A fő gleccserről letört darab viszonylag kicsi, mindössze 208 négyzetkilométeres, ám a szakember szerint ez csupán a kezdet lehet. Hozzátette, hogy a jégmező most még csak két részre szakadt, de dél felé haladva nagy valószínűséggel további feltöredezéseket fognak találni.

Forrás: Directorate-General of Water/Chilean Public Works Ministry

 

Idén már két méretes jéghegyÓriási jéghegy szakadt le az Antarktiszról. is levált a patagóniai Torres del PaineTorres del Paine - Chile gyönyörű nemzeti parkja. Nemzeti Parkban található Grey-gleccserről, és a kutatók szerint könnyen lehet, hogy a jelenség rendszeressé válik a térségben.

Two icebergs break off glacier in Patagonia

Two new icebergs broke off the Grey Glacier in Chile’s Patagonia in recent weeks, as scientists’ fear that the frequency of these ruptures is increasing. https://abcn.ws/2EYSf7W

Közzétette: ABC News – 2019. március 12., kedd


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!