Két nap alatt odaveszett a pápaszemes repülőkutyák harmada Ausztráliában

Majdnem harmadát elpusztította a pápaszemes repülőkutyákA kutyák képesek kiszagolni a rákot vérminta alapján. ausztráliai populációjának egy hőhullámNövekedni fog a “gyilkos” hőhullámok gyakorisága. , mindössze két napTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. leforgása alatt – számolt be a hírről BBC egy új kutatásra hivatkozva. Az állatok nem tudták túlélni a 42 Celsius-fokot is meghaladó hőmérsékletet, tömegével potyogtak a fákról az elhullott denevérek tetemei.

Forrás: Wikimedia Commons//Justin Welbergen
Forrás: David White

A Western Sydney Egyetem tudósai friss kutatásukban megállapították, hogy nagyjából 23 ezer pápaszemes repülőkutyaA legrégebbi kutyaábrázolásra bukkantak régészek Szaúd-Arábiában. pusztult el november 26-án és 27-én. Önkéntes állatvédők látogatták meg a populáció hét élőhelyét a hőhullám tetőzése után, ennek alapján végezték a kutatók a számítást.

Justin Welbergen, a kutatásA kutyák képesek kiszagolni a rákot vérminta alapján. vezetője szerint az elhullott állatok száma emelkedhet, mert voltak olyan denevértelepek, amelyeket kihagytak a kalkulációból. A hivatalos statisztika szerint csupán 57 ezer pápaszemes repülőkutya élt Ausztráliában november előtt.

Forrás: CSIRO/Wikimedia Commons

A faj populációi Pápua Új-Guineában, Indonéziában és a Salamon-szigeteken is megtalálhatók, Ausztráliában viszont csak QueenslandLelőttek egy több mint 5 méter hosszú krokodilt Queenslandben. északi részének kis eső"Szó szerint ledöbbentünk" – ez történne, ha napelemmel borítanák be a Szaharát. erdeiben élnek, ahol az őshonos fákVastagabb levelet növesztenek a növények a légkör növekvő szén-dioxid-szintje miatt. beporzásában vesznek részt. A kutató a BBC-nek elmondta, hogy nagyjából tízezer, más fajokhoz tartozó denevérRepülő rókák ezreit pusztíthatta el az Ausztráliában tomboló hőség. is a forróság2019 januárja volt Ausztrália valaha feljegyzett legforróbb hónapja. áldozata lett.

A repülőkutyák gyakran kapnak hősokkot, amikor a meleg meghaladja a 42 fokot. A szakértők szerint ugyanakkor nem érzékenyebbek az extrém hőre más fajoknál, ám mivel gyakran gyűlnek össze nagy számban emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. településeken, pusztulásuk is feltűnőbb és könnyebben dokumentálható.

Forrás: David White

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!