Kenguruk születtek Szegeden – a szürke anyának fehér, a fehérnek pedig szürke kicsinye lett

Újra Benett-kenguruk"Balkezes" a kenguruk többsége. (Macropus rufogriseus) születtek a Szegedi Vadasparkban. KülönlegesNevet keresnek a rendkívül ritka albínó orangutánnak. látvány fogadja azonban a látogatókat, a fehér kölyök egy szürke nőstény erszényIlyen egy kenguru erszénye belülről. éből bújik néha elő, az albínó anya pedig átlagos kicsinyét gondozza – közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel. A szokatlan esetről nem a néhány grammosan születő kengurukölykök cseréje tehet. A színanyag termelődésének zavara következtében kialakuló albinizmust ugyanis több gén is befolyásolja, így fordulhat elő, hogy még albínó szülőknek sem feltétlenül hófehér a kölyke.

Fotó: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark

A jó idő beköszöntével egyre többet járnak ki a kis kenguruk, így a látogatók – némi szerencsével – össze is hasonlíthatják őket. A színkombinációnak köszönhetően még könnyebben is észre lehet őket venni. A fehér kengurukra éppen az jelent veszélyt vadon, hogy feltűnőbbek a természetes környezetben. Állatkertben azonban nem fenyegeti ragadozó az albínókat, így ott elterjedtebb ez a jelenség. Szegeden sem először született fehér kenguruKét kenguru verekedett össze egy ausztrál városban. , amelyekből több sikeresen fel is cseperedett.

Fotó: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark

A Bennett-kengurut szívesen tartják az európai állatkertek, mivel a kontinens éghajlati körülményei között is megélnek, fűtött házat télen sem igényelnek. Ezért vadaskertekben is sikeresen tartják, sőt, több nyugat-európai országban el is vadultak. A kifejlett korukban 13-18 kilogrammos állatok a mérsékelt égövi erdőMegtalálták azt a japán kisfiút, akit a szülei büntetésből hagytak az erdőben. k és füves síkságok lakói Kelet- és Délkelet-Ausztráliában. Általában magányosak, de táplálkozáskor akár harmincfős csapatokba is verődhetnek. Főleg szürkületkor és éjszaka aktívak, napközben elbújnak pihenni. Fűfélékkel és más lágyszárúakkal táplálkoznak.

Fotó: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark

Ha izgatott vagy melege van, a Benett-kenguru mellső végtagjai nyalogatásával hűti le magát. A nőstények vemhessége 30 nap, egyszerre egy, fejletlen utódjuk születik. A kicsiny általában hét hónapot tölt az erszényben, de az utódok szoptatása 12-17 hónapig is eltarthat. A Benett-kengurukat elterjedési területükön minden államban törvény védi. Valaha módszeresen vadászták húsáért és prémjéért, amiatt és az erdőirtás következtében jelentősen csökkent számuk, amely azonban az utóbbi időben újra emelkedik.

Fotó: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!