Kenguruk születtek Szegeden – a szürke anyának fehér, a fehérnek pedig szürke kicsinye lett

Újra Benett-kenguruk (Macropus rufogriseus) születtek a Szegedi Vadasparkban. KülönlegesNevet keresnek a rendkívül ritka albínó orangutánnak. látvány fogadja azonban a látogatókat, a fehér kölyök egy szürke nőstény erszényéből bújik néha elő, az albínó anya pedig átlagos kicsinyét gondozza – közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel. A szokatlan esetről nem a néhány grammosan születő kengurukölykökVörös óriáskenguruk születtek a Nyíregyházi Állatparkban. cseréje tehet. A színanyag termelődésének zavara következtében kialakuló albinizmust ugyanis több gén is befolyásolja, így fordulhat elő, hogy még albínó szülőknek sem feltétlenül hófehér a kölyke.

Fotó: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark

A jó idő beköszöntével egyre többet járnak ki a kis kenguruk, így a látogatók – némi szerencsével – össze is hasonlíthatják őket. A színkombinációnak köszönhetően még könnyebben is észre lehet őket venni. A fehér kengurukra éppen az jelent veszélyt vadon, hogy feltűnőbbek a természetes környezetben. Állatkertben azonban nem fenyegeti ragadozó az albínókat, így ott elterjedtebb ez a jelenség. Szegeden sem először született fehér kenguruNem volt egyszerű dolga a csatornába esett kenguru megmentésére siető csapatnak. , amelyekből több sikeresen fel is cseperedett.

Fotó: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark

A Bennett-kengurut szívesen tartják az európai állatkertek, mivel a kontinens éghajlati körülményei között is megélnek, fűtött házat télen sem igényelnek. Ezért vadaskertekben is sikeresen tartják, sőt, több nyugat-európai országban el is vadultak. A kifejlett korukban 13-18 kilogrammos állatok a mérsékelt égövi erdőIndulnak a szarvasbőgéstúrák a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban. k és füves síkságok lakói Kelet- és Délkelet-Ausztráliában. Általában magányosak, de táplálkozáskor akár harmincfős csapatokba is verődhetnek. Főleg szürkületkor és éjszaka aktívak, napközben elbújnak pihenni. Fűfélékkel és más lágyszárúakkal táplálkoznak.

Fotó: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark

Ha izgatott vagy melege van, a Benett-kenguru mellső végtagjai nyalogatásával hűti le magát. A nőstények vemhessége 30 nap, egyszerre egy, fejletlen utódjuk születik. A kicsiny általában hét hónapot tölt az erszényben, de az utódok szoptatása 12-17 hónapig is eltarthat. A Benett-kengurukat elterjedési területükön minden államban törvény védi. Valaha módszeresen vadászták húsáért és prémjéért, amiatt és az erdőirtásEgy orangutánmenedéken kezdtek illegális erdőirtásba Borneó szigetén. következtében jelentősen csökkent számuk, amely azonban az utóbbi időben újra emelkedik.

Fotó: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!