Kegyelmet kapott Penka, a határsértő tehén

Kegyelmet kapott Penka (Habocska), a bolgár tehén, amelyet le akartak ölni, mert dokumentumok nélkül lépte át az Európai Unió külső határát. A nemzetközi felháborodás után a bolgár hatóságok úgy döntöttek, hogy életben hagyják.

Penka a bulgáriai Mazaracsevo nevű településről kóborolt el május 12-én a szomszédos Szerbia területére, ahol több mint két hétig volt. Amikor az egészségét igazoló dokumentumok nélkül visszakerült, a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy le kell ölni, mert megsértette az élőállatok Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó irányelveket.

A vemhes szarvasmarhaKétfejű borjú született egy floridai farmon. megmentésére tulajdonosa, Ivan Haralampiev televíziós felhívást tett közzé. Penka ügye ezután nagy felháborodást keltett a közösségi médiában, főleg Nagy-Britanniában, ahol az euroszkeptikus aktivisták és kiadványok a brüsszeli bürokrácia áldozataként állították be. Az állatok jogaiért síkra szálló aktivisták, köztük Sir Paul McCartney, a Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője, petícióban kérték BulgáriáTöbb mint 70 fiókát nevel egy gondoskodó kacsamama. l, hogy mentse meg az ötéves tehén életét. Több mint 30 ezren írták alá az internetes petíciót.

A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Ügynökség belegyezett abba, hogy felülvizsgálja Penka ügyét. A laboratóriumi vizsgálatok alapján orvosi igazolást kapott arról, hogy egészséges, ezért nem fogják leölni, és “várhatóan a hét végéig visszakerülhet a Mazaracsevo településen lévő korábbi otthonába” – közölte a hatóság.

A Négy Mancs állatvédő szervezet szerint naponta több tucat kóbor állat lépi át az Európai Unió külső határait. “Igazán kegyetlenség lenne mindegyiküket leölni” – mondta Javor Gecsev szóvivő, aki hozzátette, hogy azt reméli, Penka ügye segít majd rendezni ezt a “hézagot” az uniós joganyagban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!