Katasztrófába torkollott a súlyosan veszélyeztetett orrszarvúk áttelepítése

Elpusztult Kenyában nyolc keskenyszájú orrszarvú abból a 14-ből, amelyeknek áttelepítését június végén kezdték meg a fővárosból egy biztonságosnak vélt nemzeti parkba, a súlyosan veszélyeztetett fajHelyreállította a grizzly medvék védettségét egy amerikai szövetségi bíró. megmentése érdekében.

A Tsavo Nemzeti ParkRégi barátja nyugtatta a mérgezett nyíllal meglőtt elefántot. ba átköltöztetett orrszarvúA világ legnagyobb nemzeti parkja. ak elpusztulását egy névtelenséget kérő vadvédelmi illetékes jelentette be Nairobiban. A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat előzetes vizsgálata szerint az állatok sómérgezésben pusztultak el, miután ittak új lakóhelyük vízéből – közölte a kenyai vadvédelmi minisztérium, megerősítve a sajtóértesüléseket.

Az áttelepített állatok szállítás közben kiszáradhattak, új otthonukban túl sok és túl sós vizet ihattak, amitől még szomjasabbak lettek és még jobban kiszáradtak, ami egy végzetes ördögi kört képezett. A minisztériumi közlemény szerint az áttelepítést felfüggesztették, az életben maradt állatoknak édesvizet adtak és megfigyelés alatt tartják őket. Nemzetközi és független szakértők bevonásával vizsgálat indul, és ha kiderül, hogy a vadvédelmi szolgálat munkatársai mulasztást követtek el, súlyos fegyelmivel kell számolniuk.

Forrás: Wikimedia Commons/Bkmiles

A WildlifeDirect természetvédelmi szervezet totális kudarcnak nevezte a nagy hírveréssel végrehajtott áttelepítést. A civil szervezet igazgatója, Paula Kahumbu felszólította a hatóságokat, hogy vállalják a felelősséget.

Forrás: Wikimedia Commons/Ikiwaner/jjron  

A keskenyszájú orrszarvúk (Diceros bicornis) átköltöztetését azért hajtja végre a kenyai vadvédelmi szolgálat (KWS), hogy a jelenleginél jóval biztonságosabb élőhelyet biztosítson a súlyosan veszélyeztetett állatok számára. Nyolc egyedet a kelet-afrikai ország fővárosa, NairobiÍgy élnek Nairobi kisvállalkozói. egyik nemzeti parkjából, további hatot pedig egy nakurui természetvédelmi területről szállítanak át az ország délkeleti részén elterülő TsavoCsodálatos felvételek készültek az elefántok királynőjéről, nem sokkal a halála előtt. Nemzeti ParkA világ legnagyobb nemzeti parkja. új orrszarvú-rezervátumA világ legnagyobb nemzeti parkja. ába.

Az elmúlt években az orvvadászatNapokra börtönbe került három újságíró, mert a Zimbabwében zajló elefántvadorzásról írtak. egyre nagyobb méreteket ölt a fekete-afrikai régióban, ahol felfegyverzett bűnszervezetek ölik le az elefántokat az agyarukért és az orrszarvúkat a tülkükért. Az állatok testrészeit gyakran hajóval szállítják Ázsiába, ahol dísztárgyakat készítenek belőlük, vagy a hagyományos orvoslásban használják fel őket. “Jelenleg nem az állatok számának növelésére koncentrálunk, hanem olyan technológiák bevetésére, amelyekkel hatékonyan tudjuk kezelni a vadállományt a nemzeti parkokon kívül és belül egyaránt” – mondta az akciót bejelentve Najib Balala idegenforgalmi miniszter.

Forrás: Wikimedia Commons/Zoo Krefeld 

A kenyai orrszarvú-populációt 2017-ben 1258 egyed – 745 keskenyszájú orrszarvú, 510 déli szélesszájú orrszarvú és 3 északi szélesszájú orrszarvú – alkotta, míg az állatok száma az 1980-as években még a 400-at sem érte el. A keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett, míg a szélesszájú orrszarvú mérsékelten fenyegetett faj. Májusban három keskenyszájú orrszarvút öltek meg a kenyai Meru Nemzeti Parkban.

Forrás: Steve Garvie/flickr

A miniszter korábbi közlése szerint azért is csökkentik a keskenyszájú orrszarvúk számát a jelenleg 101 példánynak otthont adó Nairobi Nemzeti Parkban, mert a rezervátum nem bír ennyi állatot ellátni. A Hasadékvölgy tartománybeli Nakuru nemzeti parkban hetven orrszarvú maradt az átköltöztetést követően.

“A Tsavo területe óriási, majdnem 19 ezer négyzetkilométer. A kialakított új rezervátum is hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. , ami azt jelenti, hogy apránként újabb és újabb orrszarvúkat fogunk átköltöztetni a területre” – mondta Najib Balala. A kormány egyelőre nem reagált az áttelepítési katasztrófára.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!