Kanada 3,5 centivel emeli a tengerszintet

A kanadai gleccserekNégy holttestet és 11 tonna szemetet hoztak le a Mount Everestről. olvadása feltartóztathatatlannak tűnik, és a bennük lévő jégtömeg egyötöde válhat vízzé a század végére, ami 3,5 centiméterrel emeli meg az óceánok és tengerek szintjét – figyelmeztettek tudósok a Geophysical Research Letters című szakmagazinban csütörtökön megjelent tanulmányukban. A világ legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. jégtakaróTöbb mint 50 rejtett tóra bukkantak a grönlandi jégtakaró alatt. i a Déli-sarkvidékHűtheti az Északi-sarkvidék térségét a vándormadarak ürüléke. en és Grönlandon találhatók, utánuk azonban a jégtömeg méretét tekintve a kanadai gleccserek következnek.

Kanada

kanada-olvasas“Érthető módon eddig a fő figyelem az előbbi kettőre irányult, ezért akartuk megmutatni, hogy a kanadai gleccsereket is számításba kell venni” – közölte Michiel van den Broeke, az Utrechti Egyetem kutatója.

A tanulmányban holland és amerikai szakértők működtek közre. Elemzésük szerint a kanadai jégtömeg zsugorodása visszafordíthatatlannak tűnik, és az olvadásHűtheti az Északi-sarkvidék térségét a vándormadarak ürüléke. eredményeként egyötödére csökkenhet a század végére. A tudósok a globális hőmérséklet 3 Celsius-fokos emelkedésére alapozták kalkulációjukat, és figyelembe vették azt is, hogy az Északi-sarkvidéken gyorsabb és magasabb mértékű – akár 8 Celsius-fokot is elérő – lesz a felmelegedésDrámai sebességgel csúszik az Alpok legnagyobb gleccserének lejtője. a század végéig, következésképpen az olvadás is.

A holland szakértők egyike, Jan Lenaerts hangsúlyozta, hogy azért is ítélik megállíthatatlannak a kanadai gleccserek pusztulását, mert az elolvadt jégGyönyörű jégbarlang Izlandon. helyén előbukkanó tundra sötét talaja még inkább magába szívja a napfény hőjét, ami aztán fokozott ütemben felgyorsítja a folyamatot.- írta az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!