Jelentősen gyorsult a hínárosodás a Balatonban

Idén a korai melegMegdőlt a nyári meleg és a jégolvadás rekordja is Grönlandon. és a jó vízminőségA Környezetvédelmi felügyelőség szerint kiváló a Balaton vízminősége. miatt ugrásszerűen nőtt a hínár mennyisége a BalatonVeszélyes a Balaton és a Velencei-tó jege. ban, ami a korábbiaknál jóval nagyobb feladatot jelent a balatoni strandVisszaadta az Atlanti-óceán a 33 éve eltűnt strandot. - és kikötő-üzemeltetőknek, de kedvez a tó ökológiájának – mondta Gyönyörű drónfelvétel a befagyott Balatonról. th Viktor limnológus. Az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa elmondta, hogy csak a következő egy-két évben derül ki, hogy tendenciáról van-e szó.

MTI fotó: Szántó Áron

A gyors hínárosodás mögött a csökkenő algaszám, az egyre tisztább és áttetszőbb víz áll a rendkívül meleg tavaszi időjárásElképesztő képek a jégbe fagyott Balatonról. mellett. A Balaton átlagos átláthatósága 5-6 éve 40-50 centiméter között volt, mára 60 centiméterre nőtt – tette hozzá.

A hínárosodás a tó ökológiai állapotának stabilabbá válását is jelenti. A növények, amelyek fontos életterei apró élőlényeknek, csak a partElözönlötték a medúzák Anglia partjait. menti részeken jelennek meg, mivel legfeljebb 2,0A bostoni melasz katasztrófa. -2,5 méter mély vízben nőnek. A jövevényfajokkal együtt 22-25 hínárfaj él a Balatonban, amelyek közül négy terjedt el leginkább, ezek adják a tó hínártömegének 80 százalékát.

A limnológus emlékeztetett rá, hogy a Balaton-kutatásA kutyák alvás alatti agytevékenységét vizsgálták magyar kutatók. 1891-ben a Keszthelyi-öböl hajóA hajók inkább megkerülik Afrikát az olcsó az üzemanyag miatt. zást is ellehetetlenítő elhínárosodása miatt indult be. Hozzátette, 1968-ban tapasztaltak legutóbb komoly hínárosodást a tóban, amikor például a szigligeti öblöt csaknem teljesen beborították a növények. A mostani jelenség ehhez képest “még sehol nincs” – hangsúlyozta.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!