Izland 130 éves gyeptetős temploma

IzlandIdén elmarad a bálnavadászat Izlandon. mellett, a Feröer-szigeteken, Norvégiában, és SkóciaTűzgolyó borította fényárba Skócia egét. egyes területein még ma is találkozhatunk fűvel benőtt háztetőkkel. Jó példára erre Hof, egy kis izlandi faluViganella - a falu, ahol egy óriástükörrel biztosítják a napfényt. (az országItt a legjobb nőnek lenni . délkeleti részén fekszik 30 kilométerre keletre Vatnajökulltól és 20 kilométerre délre a Skaftafell Nemzeti Parktól) ahol háztetőket még mindig gyep fedi.

Gyeptető
Fotó: flickr

Ez a szokás egyébként a viking-kori ősöktől ered, akik fűvel, virágokkal, sőt fákkal is benépesítették házaik tetejét. Ez a tetőfedési módszer nemcsak a környezettel való harmonikus együttélést hirdette, de valójában kitűnő hőszigetelésnek is számított, segített összetartani a tetőszerkezetet és tartós is volt. Kezdetben egy favázat építettek, amelyet betakartak gyeppel. A 18. század vége felé az épületek két végét már fából készítették el, és a tetőt és az oldalát fedték be gyeppel.

 A Hofban található, 1884-ben épített Hofskirkja templom1500 éves templom maradványait találták meg Izraelben. egyike az utolsó épületeknek, amelyet ebben a stílusban, a hagyományos építkezési szokásoknak megfelelően építettek. Hofskirkja egyike annak a hat még álló izlandi templomnak, amelyeket történelmi emlékhelyként őriztek meg. A 20. században már egyre kevesebb gyeptetőMesébe illő gyeptetős házak. s házFinca Bellavista - lombházak a gyönyörű Costa Rica-i esőerdőben. épült Izlandon. Manapság már csak néhányan művelik ezt a mesterséget, többnyire olyanok, akiknek a felmenői is így építkeztek.

Gyeptető
Fotó: hof1.is
Gyeptető
Fotó: VeronikaPolyakova/ flickr
Gyeptető
Fotó: hof1.is
Gyeptető
Fotó: flickr
 Gyeptető
Fotó: hof1.is


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!