Iszlámellenesnek nevezte a hóemberépítést egy szaúdi mufti

A kérdés azért merült fel, mert a Közel-Keletet érintő hidegJégbe fagyott egy szibériai kisváros, Dugyinka. időjárás miatt idén sorban a harmadik évben borítja hó a Szaúd-Arábia és Jordánia közötti határnál fekvő Tabuk tartomány hegyvidéki területeit. A neves szaúdi mufti szerint azonban iszlámellenes hóembert építeni, mivel az emberábrázolásnak minősül, vagyis tiltott a muszlim hívők számára. Mohammed Száleh al-Munadzsíd egy vallásos honlapon feltett kérdésre, miszerint szabad-e az apáknak hóembert építeni gyermekeiknek, azt válaszolta, hogy “nem megengedett hóból szobrot csinálni, még játék vagy szórakozás kedvéért sem”.

Hóember

Hóember

A híres muszlim jogtudósoktól idéző al-Munadzsíd érvelése szerint a hóember építése egyet jelent az emberábrázolással, ez pedig bűnnek számít a Szaúd-Arábiában uralkodó, az iszlám hagyomány szigorú értelmezésére építő vahhábita irányzat szemében. “Isten engedélyezte, hogy az emberekHíres emberek és politikusok fiatalkori képei, amikor még nem voltak ismertek. azt tegyenek az olyan lélek nélküli dolgokkal, mint amilyenek a fák, a hajók, a gyümölcsök, épületek, amit csak akarnak” – tette hozzá a klerikus.

Hóember
Hóember Amerikában, az alabamai Auburn városHong Kong - a luxus és a nyomor városa. ában

Az interneten komoly vitát váltott ki al-Munadzsíd vallási rendelete, azaz fatvája, sokan túlzásnak érzik az élet minden területére kiterjedő korlátozásokat. “Mindentől féltik a hitüket … beteg elmék” – írta az egyik arab nevű felhasználó az egyik közösségi oldalon, míg egy másik szerint Szaúd-Arábia kétféle csapástól kénytelen szenvedni, az egyiket azok az emberek alkotják, akik az életük minden részére útmutatásokat kérnek, a másik az a mufti, aki mások életének minden részletébe megpróbál beavatkozni. Az online vitában a sejknek akadtak támogató is. Egy felhasználó szerint a hóember építése a hitetlenek utánzása, egyben a bujaság és az erotika terjedéséhez vezet. Egy másik támogató Isten oltalmát kérte az olyan éleslátó tudósokra, akik azokat a veszélyeket is képesek meglátni, amelyeket még a Sátán sem vesz észre.

Hóember

Hóember

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!