Ilyen csodálatos az égbolt a Mauna Kea csúcsáról

A Mauna KeaMegépülhet a világ egyik legnagyobb óriásteleszkópja a Mauna Kea vulkánon. a HawaiiBlack Sand Beach - Hawaii fekete homokos tengerpartja. -szigetekTenerife - az örök tavasz szigete. legnagyobbMegmenekült a vágóhídtól Ausztrália legnagyobb szarvasmarhája. szigetBlack Sand Beach - Hawaii fekete homokos tengerpartja. ének, Hawaii-nak a legmagasabbBailong lift - a világ legmagasabb kültéri liftje. hegye. A Mauna Kea egy jelenleg szunnyadó pajzsvulkán. Neve „fehér hegyAdrenalinfüggő sportolók a legfélelmetesebb helyeken. ”-et jelent, ezt Hegyi kunyhó 4003 méteres magasságban. sapkája miatt kapta. A vulkánBlack Sand Beach - Hawaii fekete homokos tengerpartja. csúcsának tengerszint feletti magassága 4205 m. Azonban ha a tengerszint alatti részeket is mérjük, akkor 10 200 m magas, és ezzel a legmagasabb hegy a Földön. A Mauna Kea utoljára 4500 éve tört ki. Az ősi hawaii hagyomány szerint a hegycsúcsok szentnek számítottak, főként a Mauna Kea, és csúcsára csak magas rangú törzsfőnökök mehettek fel. A 20. században csillagEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. ászati teleszkópokat építettek a tetejére, ezek a Keck és a Gemini Obszervatóriumok.

Mauna Kea

Mauna Kea

A W. M. Keck ObszervatóriumRekordmagasságban épül a csillagvizsgáló. a Mauna Kea vulkánjának tetején, 4194 méteres magasságon található, magasabban, mint a felhőVarázslatos ködtenger a pécsi TV toronyból. k többsége. A Keck I távcső 1993 óta működik, ami a jelenleg használatban levő harmadik legnagyobb tükrös távcső. 1996-ban telepítették mellé a Keck II távcsövet. Ha a két távcsővel egyszerre ugyanazt az objektumot figyelik meg, akkor jelentősen növelhető a felbontóképesség. A távcsövekkel az atmoszféra alsóbb rétegeiben már nem észlelhető infravörös- és mikrohullámok is megfigyelhetők.

Mauna Kea

Mauna Kea

A Gemini Obszervatórium két, 8,1 méter átmérőjű óriástávcsőből áll, melyet egyetemek nemzetközi konzorciuma épített és üzemeltet. Ezek a távcsövek egymástól nagyon messze találhatóak. A Gemini North nevű távcső Mauna Keán, 4213 méteres magasan működik. Párja a Gemini South a Cerro Pachón hegyen, 2722 méteres magasságon, Chilében található. A két távcső észlelési tartománya így a teljes égboltot (az északi és a déli félgömböt is) lefedi.

Mauna Kea

Mauna Kea

mauna-kea-2

mauna-kea

VIDEÓ:

Forrás:wikipedia.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!