Idén is havazott a Szaharában – hótakaróba burkolóztak a homokdűnék

Tavaly valódi szenzációÍgy ismerkedik a külső kifutóval Nyíregyházi Állatparkban született indiai páncélos orrszarvú. nak számított, hogy közel 4 évtized után ismét havazott a Szaharában. A helyiek csodájára jártak a ritkán látott jelenségnek és az interneten is pillanatok alatt világhírűvé váltak a Egyiptomban 112 év szünet után ismét havazott. fedte homokdűnékről készült fotók. Idén ismét havazott a sivatagSzínpompás virágtenger borítja a chilei Atacama-sivatagot. északi részén: az algériai Ain SefraHóban gázolnak a tevék és hótól roskadoznak a pálmák a Szaharában. városVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. ának környékét vastag hótakaró borította be,  mely helyenként elérte a 40 centimétert. A sivatagban fehérlő havat természeten csak rövid ideig lehetett megfigyelni, de Severe Weather Europe által közzétett fotókból kiderül, hogy igen látványos volt az idei havazásEgyiptomban 112 év szünet után ismét havazott. is, mely még a műholdfelvételeken is jól látható volt.

Forrás: NASAEgy kis aszteroida lépett be a Föld légkörébe. /Severe Weather Europe
Forrás: Severe Weather Europe

A SzaharaLátványos videó a szaharai homok Amazonas-medencébe vándorlásáról. a Föld legnagyobb sivataga. Az Észak-Afrikában elterülő sivatag területe több mint kilencmillió négyzetkilométer, kora mintegy 2,5 millió év. A Szahara legnagyobb része kő- és sziklasivatag, kisebb része homoktenger. A Szahara valamikor a mainál sokkal nedvesebb volt, területén legalább a legutolsó jégkorszak óta élnek emberek, ma is több mint 2,5 millió ember él a területén, a legtöbben Egyiptomban, Mauritániában, MarokkóExtrém kihívás: 1800 kilométeres biciklitúra a Szahara sivatagában. ban és Algériában.

Forrás: Severe Weather Europe

A Szahara ma a Föld egyik legmostohább éghajlatú területe az élőlények számára. Az uralkodó északkeleti szélVeszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek. gyakran okoz homokviharokat és porforgókat. A csapadék ritkaA vadonban már kihalt berber oroszlán született egy csehországi állatkertben. , de nem ismeretlen. Sok helyen akár többéves szünetet követően esik ismét, akkor viszont általában felhőKülönleges felhők alakultak ki Fokváros felett. szakadásszerűen. A mai Szahara vegetációban szegény, kivéve a Nílus völgyét, az oázisokat, illetve az északi fennsíkokat, ahol mediterrán növényeket termesztenek.

Forrás: Severe Weather Europe
Forrás: Severe Weather Europe

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!