Idén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek

A 2016-os rekordmeleg után folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek 2017-ben is a Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentése szerint. Még az erőteljes El NinoSzökőmásodperc a szökőévben - egy másodperccel hosszabb lesz az idei év. nélkül is olyan változások mennek végbe a bolygóEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. n 2017-ben, amelyek ismeretlen területre vezetik a tudósokat – vélte David Carlson, a World Climate Research Programme (Éghajlatkutatási Világprogram) igazgatója. Az idei télVárhatóan hidegebb és szárazabb lesz a következő tél Európában. eddigi hónapjaiban legalább háromszor érkezett hőhullámA szokásosnál 30-40 fokkal melegebb van az Északi-sark környékén. az Északi-sarkvidékre, amikor a nagy erejű atlanti viharok melegA szokásosnál 30-40 fokkal melegebb van az Északi-sark környékén. , nedves levegőt hoztak, így a jégHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. újraképződésének idején előfordultak olvadáspont közeli hőmérsékletű napok.

jegesmedve-1-1

Az északi-sarkköri változások és az olvadó tengeri jég a világ más részeinek éghajlatára is hatással lesz az úgynevezett futóáramlások miatt, amelyek nagy sebességű, vízszintes légáramlási zónák, szerepük van a hőmérséklet szabályozásában – olvasható a jelentésről kiadott közleményben. Egyes vidékeken – Kanadában és az Egyesült Államok nagy részében – szokatlanul enyhe volt a január és a február, máshol, többek között az Arab-félszigeten és Észak-Afrikában szokatlanul hidegJégbe fagyott egy szibériai kisváros, Dugyinka. volt az év eleje. A hosszú és extrém hőhullámok miatt sok melegrekord dőlt meg az év első két hónapjában Ausztráliában.

12

Nemcsak a globális hőmérsékleti csúcs, hanem a rendkívül kis mennyiségű tengeri jég és a tengerszint szakadatlan emelkedése is egyedülállóvá tette 2016-ot a WMO jelentése szerint, mely a március 23-i meteorológiai világnap alkalmából jelent meg. A tanulmány globális klímaelemző központok független adatbázisai, a WMO-tagországok országos meteorológiai és vízEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. ügyi információi alapján készült, tehát mérvadó hivatkozási alapnak számít. “A jelentés megerősítette, hogy 2016 volt az eddigi legmelegebb év2016 lehet az eddigi legmelegebb év. a mérések kezdete óta, 1Elképesztő ejtőernyő nélküli ugrást hajtottak végre 7620 méter magasról egy hálóba. ,1 Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás kora előtti volt és 02016 lehet az eddigi legmelegebb év. ,06 fokkal több, mint a korábbi, 2015-ös csúcs” – mondta Petteri Taalas, a szervezet főtitkára. A tengerfelszín átlagos vízhőmérséklete szintén globális rekordot ért el, az Északi-sark jégkiterjedése az év legnagyobb részében az átlag alatt volt, a légköri szén-dioxidVáltozás nélkül a 2040-es évek közepére nem marad jég az Északi-sark körül. folyamatosan csúcsokat dönt, egyre nyilvánvalóbb az emberi tevékenység klímát befolyásoló hatása – magyarázta Taalas.

sarki-jeg-3Forrás: Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center 

A WMO az 1961-1990 közötti periódust tekinti a bázisnak, amelyhez képest a 2001 óta eltelt 16 év mindegyik legalább 0,4 fokkal volt melegebb, évtizedenként folyamatosan 0,1-0,2A bostoni melasz katasztrófa. fokkal van melegebb. Tavaly még az erőteljes El Nino légköri jelenség is hozzájárult az üvegházhatású gázok okozta hosszú távú éghajlatváltozáshoz. Az erős El Nino-években, 1973-ban, 1983-ban és 1998-ban általában 0,1-0,2 fokkal melegebb volt az átlagnál, 2016-ban is ez volt megfigyelhető.

Forrás: Gregory Heath, CSIRO/phys.org

A globális tengerszint is igen megnövekszik az El Nino idején, 2016 elején új rekordot állított fel. A tengeri jég több mint 4 millió négyzetkilométerrel csökkent a hónapA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. átlaga alá novemberben. Az óceánok magas vízhőmérséklete rendkívüli korallfehéredést és a vízi élőlények pusztulását okozta sok trópusi tengerben, amelynek jelentős hatása volt a tengeri élelmiszerláncra és a hal234 kilós óriáshalat fogott egy férfi. ászatra. A 2016-os év szélsőségei között súlyos szárazságok is voltak, amelyek Kelet-Afrikában és Közép-Amerikában milliók számára tették bizonytalanná az élelemellátást. Taalas a jelentésről szóló közleményben hangsúlyozta, hogy folyamatos klímakutatási befektetésekre van szükség ahhoz, hogy az éghajlatváltozás gyors ütemével lépést tudjon tartani a tudományÓriási víztisztítót építenek, ami 7 millió tonna műanyag szemetet gyűjt majd az óceánokból. .

korallzatony-2-1Forrás: Wikipedia/Acropora

MTI, WMO


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!