Idén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek

A 2016-os rekordmeleg után folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek 2017-ben is a Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentése szerint. Még az erőteljes El NinoÚjabb tömeges bálnapusztulás történt Chile partajinál. nélkül is olyan változások mennek végbe a bolygóKőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. n 2017-ben, amelyek ismeretlen területre vezetik a tudósokat – vélte David Carlson, a World Climate Research Programme (Éghajlatkutatási Világprogram) igazgatója. Az idei télVárhatóan hidegebb és szárazabb lesz a következő tél Európában. eddigi hónapjaiban legalább háromszor érkezett hőhullámTöbb mint 10 milliárd tonna jég olvadt el egyetlen nap alatt Grönlandon. az Északi-sarkvidék20 fokkal magasabb a hőmérséklet Alaszka északi részén az ilyenkor szokásosnál. re, amikor a nagy erejű atlanti viharok melegA szokásosnál 30-40 fokkal melegebb van az Északi-sark környékén. , nedves levegőt hoztak, így a jégFel fog olvadni az Északi-sarkkör. újraképződésének idején előfordultak olvadáspont közeli hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. ű napok.

jegesmedve-1-1

Az északi-sarkköri változások és az olvadó tengeri jégSoha nem olvadt még ilyen gyorsan az északi-sarki permafroszt. a világ más részeinek éghajlatára is hatással lesz az úgynevezett futóáramlások miatt, amelyek nagy sebességű, vízszintes légáramlási zónák, szerepük van a hőmérséklet szabályozásában – olvasható a jelentésről kiadott közleményben. Egyes vidékeken – Kanadában és az Egyesült Államok nagy részében – szokatlanul enyhe volt a január és a február, máshol, többek között az Arab-félszigeten és Észak-Afrikában szokatlanul hidegJégbe fagyott egy szibériai kisváros, Dugyinka. volt az év eleje. A hosszú és extrém hőhullámok miatt sok melegrekordGrönland jégmezői felé tart az Európán végigvonuló, rekordokat döntő hőhullám. dőlt meg az év első két hónapjában Ausztráliában.

12

Nemcsak a globális hőmérsékleti csúcs, hanem a rendkívül kis mennyiségű tengeri jég és a tengerszint szakadatlan emelkedése is egyedülállóvá tette 2016-ot a WMO jelentése szerint, mely a március 23-i meteorológiai világnap alkalmából jelent meg. A tanulmány globális klímaelemző központok független adatbázisai, a WMO-tagországok országos meteorológiai és vízHullámok, mint gyönyörű fagyott szobrok. ügyi információi alapján készült, tehát mérvadó hivatkozási alapnak számít. “A jelentés megerősítette, hogy 2016 volt az eddigi legmelegebb év2016 lehet az eddigi legmelegebb év. a mérések kezdete óta, 1,1 Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás kora előtti volt és 02016 lehet az eddigi legmelegebb év. ,06 fokkal több, mint a korábbi, 2015-ös csúcs” – mondta Petteri Taalas, a szervezet főtitkára. A tengerfelszín átlagos vízhőmérséklete szintén globális rekordot ért el, az Északi-sark jégkiterjedése az év legnagyobb részében az átlag alatt volt, a légköri szén-dioxidVáltozás nélkül a 2040-es évek közepére nem marad jég az Északi-sark körül. folyamatosan csúcsokat dönt, egyre nyilvánvalóbb az emberi tevékenység klímát befolyásoló hatása – magyarázta Taalas.

sarki-jeg-3Forrás: Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center 

A WMO az 1961-1990 közötti periódust tekinti a bázisnak, amelyhez képest a 2001 óta eltelt 16 év mindegyik legalább 0,4 fokkal volt melegebb, évtizedenként folyamatosan 0,1-0,2 fokkal van melegebb. Tavaly még az erőteljes El Nino légköri jelenség is hozzájárult az üvegházhatású gázok okozta hosszú távú éghajlatváltozáshoz. Az erős El Nino-években, 1973-ban, 1983-ban és 1998-ban általában 0,1-0,2 fokkal melegebb volt az átlagnál, 2016-ban is ez volt megfigyelhető.

Forrás: Gregory Heath, CSIRO/phys.org

A globális tengerszint is igen megnövekszik az El Nino idején, 2016 elején új rekordot állított fel. A tengeri jég több mint 4 millió négyzetkilométerrel csökkent a hónapTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. átlaga alá novemberben. Az óceánok magas vízhőmérséklete rendkívüli korallfehéredést és a vízi élőlények pusztulását okozta sok trópusi tengerben, amelynek jelentős hatása volt a tengeri élelmiszerláncra és a halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. ászatra. A 2016-os év szélsőségei között súlyos szárazságok is voltak, amelyek Kelet-Afrikában és Közép-Amerikában milliók számára tették bizonytalanná az élelemellátást. Taalas a jelentésről szóló közleményben hangsúlyozta, hogy folyamatos klímakutatási befektetésekre van szükség ahhoz, hogy az éghajlatváltozás gyors ütemével lépést tudjon tartani a tudományKőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. .

korallzatony-2-1Forrás: Wikipedia/Acropora

MTI, WMO


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!