Hatalmas méretű, ősi haltól hemzseg egy ausztrál folyó

Súlyosan veszélyeztetett ősi fajra, a fűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. észhal többféle képviselőjére bukkantak kutatók egy ausztrál folyóÍgy robbantottak fel néhány másodperc alatt egy 40 éves hidat. ban az Északi Területen. Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) bejelentése szerint várhatóan ötévnyi kutatásra lesz szükség a Victoria-folyóban ahhoz, hogy megismerjék ezeknek az állatoknak a viselkedését és szaporodását.

Forrás: David Wachenfeld  

A CSIRO és helyi vadőrök előzetes vizsgálatai során 25 folyami fűrészhalat és törpe fűrészhalat találtak, emellett először találkoztak folyami cápával és északi vagy Új-Guinea-i folyami cápával ebben a folyóban.

Forrás: Bill Harrison/flickr

A fűrészhalak kihaltnak számítanak azon országok 40 százalékában, melyekben korábban még előfordultak, de léteznek még egészséges populációik AusztráliaTengeri szivaccsal kedveskednek választottjaiknak a púposhátú delfinek. északi trópusi területein. A világ legnagyobb halai közé tartoznak, akár hét méter hosszúra és ezer kilogrammosra is megnőhetnek. Ez a halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. egyaránt megél a sós-, édes- és brakkvízben is. A lagúnákba és folyótorkolatokba is bemerészkedik. Az AmazonasBányavállalatoknak engednek át egy védett területet az Amazonas-medencében. folyón 750 kilométerre is felúszik. Tápláléka halakTöbb ezer atlanti lazac jutott ki az óceánba egy megrongálódott akvafarmról. és tengerfenéklakó gerinctelenek.

A Victoria-folyó a fűrészhalak számára fontos menedéket jelent. “Két hét alatt több példányt figyeltünk meg, mint az elmúlt 20 évben zajló kutatások során összesen” mondta Richard Pillans, a CSIRO tudósa.

Forrás: CSIRO
Forrás: CSIRO

“Hatalmas dinoszauruszok” – fogalmazott Richard Pillans. “A legnagyobb, amit én láttam, csak ötméteres volt. Amikor valami ilyen nagyot, ilyen különösFelnyitották az Egyiptomban talált rejtélyes fekete szarkofágot. kinézetű dolgot látsz, egy ekkora fűrésszel a testén, úgy érzed, négymillió évre tekintesz vissza” – mondta a szakértő.

Forrás: CSIRO

“Minden, ami Észak-Ausztráliában történik, fenyegetést jelent számukra. Jó, hogy most megpróbálhatunk többet megtudni róluk és remélhetőleg megmenthetjük őket a kihalástól” – tette hozzá. Mivel a fűrészhal-populációk nagyon kicsik, és 15 évbe kerül, mire elérik az ivarérettséget, a kutatóknak sohasem volt lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák utódnemzési szokásaikat.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!