Hatalmas bálnákkal figyelmeztet a pusztító műanyagszennyezésre a Greenpeace Budapesten

MűanyagTengeri élőlények helyett elképesztő mennyiségű műanyag szemét fogadta a búvárt. hulladékokból kiemelkedő óriási bálnákkal hívja fel a figyelmet a GreenpeaceSzabadságot az aktivistáknak! - Mentsük meg a sarkvidéket. a műanyagszennyezésre Budapesten. A két napos akcióraÚjradefiniálják a másodpercet. a műanyagmentes július keretében kerül sor, mely jó alkalom arra, hogy egyénileg is nemet mondjunk az egyszer használatos2021-től betiltják az egyszer használatos műanyag termékeket az Európai Unióban. műanyagokra.

A műanyagszemétAz óceánban úszó műanyag hulladékból hozták létre a vízből kiugró, hatalmas bálnát. -tengerből kiemelkedő, három és hat méter magas bálnákat ábrázoló installációval a szervezet arra figyelmeztet: a műanyag hulladékok és mikroműanyagok mára mindenütt megtalálhatóak, a tengerektől kezdve a folyóRégészeti kincsek kerültek elő a megapadt Dunából. kon és erdőTöbb százezer őshonos fát ültet tavaszig a Kiskunsági Nemzeti Park. kön át egészen az ivóvizünkig – legyen szó akár az ásványvízről vagy a csapvízről. Az installációban látható műanyag szemétEgy héten át napi 40 tonna szemetet szedtek össze egy indonéz sziget lakói. is a természetből érkezett, melyeket az olasz partokon gyűjtöttek össze önkéntesek.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, aminek körülbelül a fele egyszer használatos műanyag. Ezeket sokszor csak 1-2 percig használjuk, de lebomlásukhoz több száz év sem elegendő. Percenként egy kamionnyi műanyag ömlik a tengereinkbe, az óceánok élővilágát Magyarországnál akár 27-szer is nagyobb szemétszigetek teszik tönkre.

A hulladék 80%-a a szárazföldek belsejéből kerül a tengerekbe, például áradásokkal, vagy a folyókVeszélyes szintet ért el az édesvízi foszforszennyezés világszerte. sodrásával, illetve a széllel. MagyarországLenyűgöző képsorok a Dunáról és Budapestről!. legnagyobb folyója, a DunaLenyűgöző képsorok a Dunáról és Budapestről!. naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe. A hazai halastavak, valamint a Duna és a TiszaNyolc tonna hulladékot gyűjtöttek a Tiszán a PET Kupa résztvevői. is szennyezett mikroműanyagokkal. Ezek az apró műanyag darabok bekerülnek a táplálékláncba – többek között az emberi szervezetbe is például a csapvízzel, palackozott ásványvizekkel.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A műanyagmentes július jó alkalom arra, hogy minél többen mondjunk nemet az egyszer használatos műanyagokra (becsomagolt zöldségek, szívószál, egyszer használatos műanyag poharak, PET-palackos ásványvizek, üdítők, ételes dobozok, nejlonzacskók stb.), és ezáltal visszaszorítsuk forgalmazásukat. Ez azonban nem elég: a politikusok és a vállalatok elkötelezettségére is szükség van ahhoz, hogy felszámoljuk az élővilágot pusztító műanyagszennyezést – írja közleményében a szervezet. A Greenpeace Magyarország a kormánytól is lépéseket vár, ezért petíciójában, amelyhez már közel 200 ezer ember csatlakozott, az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását követeli.

„Az elmúlt években, Simon Beck óriási hóba taposott rajzai. napokban mintegy 60 ország lépett fel már határozottan a műanyag szatyrok és más egyszer használatos termékekKizárólag természetes alapanyagokból készült, ehető edényeket fejlesztenek orosz kutatók. visszaszorításáért, köztük Románia és Ausztria is. A magyar lakosság ezt várja a hazai döntéshozóktól is: közel 200 000-en – többen, mint Székesfehérvár, Veszprém és Szekszárd teljes együttes lakossága – követelik a kormánytól: tiltsa be a súlyosan környezetszennyező egyszer használatos nejlonszatyrokat” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

További fotók az eseményről elérhetőek a következő linken, mely folyamatosan frissül: Greenpeace Magyarország/flickr 

 

Cikkajánló: Tengeri élőlények helyett elképesztő mennyiségű műanyag szemét fogadta a búvárt


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!