Három évtized után visszatértek az óriáscápák Kalifornia vizeibe

Az egyre gyakoribb megfigyelések arra engednek következtetni, hogy három évtized után visszatértek az óriáscápák KaliforniaMegdőlt a legforróbb hónap világrekordja a kaliforniai Halál-völgyben. vizeibe. A békés tengeri óriások egykor nagy számban fordultak elő AmerikaTöbb ezer metró szerelvény végállomása lesz az Atlanti-óceán. nyugati parti vizeiben, ám a könyörtelen vadászat hatására lassan eltűntek a régióból.

Ezek a hatalmas állatok a világ minden mérsékelt övi tengerTöbb ezer metró szerelvény végállomása lesz az Atlanti-óceán. ében megtalálhatóak, de óvatos természetÉletveszélybe sodorhatja a vadon élő állatkölyköket az emberi jóhiszeműség. ük miatt csak ritkán figyelhetőek meg. Az óriáscápa (Cetorhinus maximus) sebezhető fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Megóvására természetvédelmi programot is indítottak, azonban a faj lassú reprodukciója miatt a populáció egyedszáma csak csekély mértékben növekszik.

Forrás: Wikimedia Commons/Chris Gotschalk

Az óriáscápák 30 éven át távol maradtak a kaliforniai vizektől, az utóbbi időben azonban ismét elkezdtek megjelenni az akár 6 tonnásra és 10 méteresre is megnövő faj képviselői  – számolt be róla az IFLScience.

A kizárólag planktonnal táplálkozó állatok több példányát is sikerült megfigyelni: az első bejelentett észlelés Malibunál történt néhány hónapja, majd más szemtanúk a Santa Cruz-szigetnél, Long Beach-nél és a Santa Barbara-csatornánál is találkoztak óriáscápák kisebb csoportjaival.

Forrás: Greg Skomal/NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. Fisheries Service

Az első találkozásról beszámoló Skip Rutzick kapitány szerint kivételes érzés volt megpillantani a lenyűgöző élőlényt. A kapitány az elmúlt években számtalan bálnát és delfint látott, sőt még az igen ritkaHóbaglyok érkeztek a Debreceni Állatkertbe. holdhallal is találkozott, óriáscápát azonban korábban még soha nem figyelt meg. Március végén észlelte az első egyedet Malibunál, majd néhány hét múlva újabb példányt látott a környéken.

A szakértők az észlelések kapcsán arra figyelmeztetnek, hogy az emberekkel való találkozás megzavarhatja a cápákat, ezért arra kérik a lakosságot, hogy igyekezzenek távol maradni az állatoktól.

Az óriáscápa a cetcápaBúvárok szabadították meg a cetcápát a rátekeredett kötéltől - elképesztő videó. után a világ második legnagyobb halfaja. A különlegesKülönleges korallzátonyt fedeztek fel Olaszország partjainál. faj egyedei számára az egyik legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy egyre több halat fognak azokon a területeken, ahol táplálékot keres, s ennek következtében mind gyakrabban előfordul, hogy maga az óriáscápa is a hálóba kerülve végzi. Átlagosan mintegy 8 méter hosszú és 5,2 tonna tömegű, de előfordulnak ennél nagyobb példányok is. A hitelesen feljegyzett legnagyobb egyedet 1851-ben fogták ki Kanadában, amely 12,27 méter hosszú és körülbelül 16 tonna tömegű volt.

Táplálkozás közben a cápaRitka felvétel – videóra vették ahogy, a kardszárnyú delfinek levadásznak egy cápát. nyitott szájjal úszik a vízben, ilyenkor vízAfrikai gyerekek reakciója, amikor először isznak tiszta vizet. , oxigén és plankton kerül a szájába. Ezeket megszűrik a kopoltyúrések, amelyeken fennakad a táplálék, a vizet pedig oldalt a kopoltyú fölött újra kipumpálja. A kopoltyúívek módosult, nyálkás, ragacsos, fésűszerű képletével szűri ki a vízből a táplálékát. Az óriáscápa egy óra leforgása alatt 6-7000 liter tengervizet képes átszűrni.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!