Három évtized után visszatértek az óriáscápák Kalifornia vizeibe

Az egyre gyakoribb megfigyelések arra engednek következtetni, hogy három évtized után visszatértek az óriáscápák KaliforniaMegdőlt a legforróbb hónap világrekordja a kaliforniai Halál-völgyben. vizeibe. A békés tengeri óriások egykor nagy számban fordultak elő AmerikaTöbb ezer metró szerelvény végállomása lesz az Atlanti-óceán. nyugati parti vizeiben, ám a könyörtelen vadászat hatására lassan eltűntek a régióból.

Ezek a hatalmas állatok a világ minden mérsékelt övi tengerTöbb ezer metró szerelvény végállomása lesz az Atlanti-óceán. ében megtalálhatóak, de óvatos természetÉletveszélybe sodorhatja a vadon élő állatkölyköket az emberi jóhiszeműség. ük miatt csak ritkán figyelhetőek meg. Az óriáscápa (Cetorhinus maximus) sebezhető fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Megóvására természetvédelmi programot is indítottak, azonban a faj lassú reprodukciója miatt a populáció egyedszáma csak csekély mértékben növekszik.

Forrás: Wikimedia Commons/Chris Gotschalk

Az óriáscápák 30 éven át távol maradtak a kaliforniai vizektől, az utóbbi időben azonban ismét elkezdtek megjelenni az akár 6 tonnásra és 10 méteresre is megnövő faj képviselői  – számolt be róla az IFLScience.

A kizárólag planktonnal táplálkozó állatok több példányát is sikerült megfigyelni: az első bejelentett észlelés Malibunál történt néhány hónapja, majd más szemtanúk a Santa Cruz-szigetnél, Long Beach-nél és a Santa Barbara-csatornánál is találkoztak óriáscápák kisebb csoportjaival.

Forrás: Greg Skomal/NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. Fisheries Service

Az első találkozásról beszámoló Skip Rutzick kapitány szerint kivételesElőször találtak bizonyítékot tengeri madarak eszközhasználatára. érzés volt megpillantani a lenyűgöző élőlényt. A kapitány az elmúlt években számtalan bálnát és delfint látott, sőt még az igen ritkaHóbaglyok érkeztek a Debreceni Állatkertbe. holdhallal is találkozott, óriáscápát azonban korábban még soha nem figyelt meg. Március végén észlelte az első egyedet Malibunál, majd néhány hét múlva újabb példányt látott a környéken.

A szakértők az észlelések kapcsán arra figyelmeztetnek, hogy az emberekkel való találkozás megzavarhatja a cápákat, ezért arra kérik a lakosságot, hogy igyekezzenek távol maradni az állatoktól.

Az óriáscápa a cetcápaBúvárok szabadították meg a cetcápát a rátekeredett kötéltől - elképesztő videó. után a világ második legnagyobb halfaja. A különlegesKülönleges korallzátonyt fedeztek fel Olaszország partjainál. faj egyedei számára az egyik legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy egyre több halat fognak azokon a területeken, ahol táplálékot keres, s ennek következtében mind gyakrabban előfordul, hogy maga az óriáscápa is a hálóba kerülve végzi. Átlagosan mintegy 8 méter hosszú és 5,2 tonna tömegű, de előfordulnak ennél nagyobb példányok is. A hitelesen feljegyzett legnagyobb egyedet 1851-ben fogták ki Kanadában, amely 12,27 méter hosszú és körülbelül 16 tonna tömegű volt.

Táplálkozás közben a cápaRitka felvétel – videóra vették, ahogy a kardszárnyú delfinek levadásznak egy cápát. nyitott szájjal úszik a vízben, ilyenkor vízAfrikai gyerekek reakciója, amikor először isznak tiszta vizet. , oxigén és plankton kerül a szájába. Ezeket megszűrik a kopoltyúrések, amelyeken fennakad a táplálék, a vizet pedig oldalt a kopoltyú fölött újra kipumpálja. A kopoltyúívek módosult, nyálkás, ragacsos, fésűszerű képletével szűri ki a vízből a táplálékát. Az óriáscápa egy óra leforgása alatt 6-7000 liter tengervizet képes átszűrni.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!