Harmincötezer madár telel a tatai Öreg-tónál

Mintegy 35 ezer ludat figyelhet meg, aki ellátogat a tatai Öreg-Több mint 70 fiókát nevel egy gondoskodó kacsamama. hoz.

“A tavon telelő vadludakTata a "Vadludak városa" maradhatott a tűzijátékmentes szilveszternek köszönhetően. akár öt-hatezer kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria50 ezer éves barlangi oroszlánkölyök tetemét őrizte meg a szibériai örökfagy. északi térségéből érkeznek. Nagyon fontos, hogy emlékezetből térnek vissza időről időre Tatára, mert itt nagyon jól érzik magukat. Ez az első település hazánkban, ahol a tilos a tűzijátékozás és a durrogtatás” – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

TataTata a "Vadludak városa" maradhatott a tűzijátékmentes szilveszternek köszönhetően. a „Vizek Városa” méltán tekinthető a „Vadludak VárosVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. ának” is, hiszen Európában ez az egyetlen olyan város, amelynek közepén rendszeresen vadludak tízezrei gyülekeznek. A valóban egyedülálló adottságú Tatai Öreg-tó ezért is kiváló helyszín ahhoz, hogy a városi környezetben szinte csak itt látható (egyébként rendkívül óvatos) vadludak életébe bepillantást nyerjünk.

Csapatban repülő vadludak Forrás: Tatai VadlúdWebkamerán is megfigyelhető a tatai Öreg-tónál gyülekező több tízezernyi vadlúd. Sokadalom

Hat-hét lúdfaj telel az Öreg-tavon, a legnépesebb számban a nagy lilikVadludak a Hortobágyon. , mellettük a vetési lúd, a nyári lúd, valamint ritkább fajták is, így a vörösnyakú lúd, amely a kihalás szélén egyensúlyoz. A ludak mellett öt-hat récefaj, néhány sirályfaj, gémek, kormoránok, réti sasok, vándorsólymok is megfigyelhetők.

Fotó: Beledi Márta

A növényevő vízimadarak reggel kirepülnek a környező gyepekre, szántókra legelészni, délután, kora este pedig visszaérkeznek a tó fölé.

Néhány száz méteres távolságból lehet figyelni a madarakat, amelyeket nagy teleszkópokon követünk vagy akár élőben is a kihelyezett webkamerán keresztül.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!