Hamarosan lakhatatlanná válik Kiribati

KiribatiMegtalálhatták a legendás pilótanő, Amelia Earhart maradványait. (teljes nevén: Kiribati Köztársaság) az Egyenlítő mentén elhelyezkedik el, félúton HawaiiA tiltakozások miatt Hawaii helyett a Kanári-szigeteken épülhet fel a világ egyik legnagyobb teleszkópja. és AusztráliaTöbb mint 200 ezer denevér lepett el egy kisvárost Ausztráliában. között. 33 korallszigetből áll, ebből 21 lakott, lakossága 101 ezer fő. A szigetcsoportMaldív-szigetek - az Indiai-óceán csodás szigetvilága. korábbi neve Gilbert-szigetekAz Azori-szigetek egzotikus világa. volt. A Nagy-BritanniáAz ezer-sziget tava. l való önállóság 1971-es, majd a teljes függetlenség 1979-es kikiáltása után felvették a Kiribati nevet. Kiribati egy apró, mindössze 811 négyzetkilométeres szigetország a Csendes-óceánon. A probléma az, hogy a szigetek alig haladják meg a tengerMaldív-szigetek - az Indiai-óceán csodás szigetvilága. szintjétől számított két métert. A klímaváltozással elkerülhetetlennek tűnő tengerszint-növekedés hosszú távon Atlantisz sorsára juttatja az országot. Kiribati belátható időEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. n belül lakhatatlan lesz az emelkedő tengerszint miatt. Két szigetet már hivatalosan is “tenger alá merültnek” nyilvánítottak.

Kiribati

Kiribati

Kiribati kormánya nem tétlenkedik, hatezer holdas területet vásárol a szomszédos Fidzsin. A jövőben a tervek szerint az egész országot átköltöztethetik. A vezetők szerint azonban még nem a költözés a fő cél. A tengerszint emelkedése azonban előbb-utóbb arra kényszeríti az országA világ 5 legkisebb országa. teljes lakosságát, hogy otthonát elhagyva máshol telepedjenek le.
Kiribati

Kiribati

Kiribati azonban már azelőtt lakhatatlan lesz, hogy a vízA Maldív-szigeteken nyitották meg a világ első víz alatti bárját. alá kerülne. Ugyanis az atollok nagyon keskenyek, ráadásul a második világháborúban az amerikai hadsereg rengeteg árkot, tárnát hagyott maga után. Nagyobb viharok alkalmával a hullámok szinte átcsapnak a szigeteken, utánuk pedig hatalmas mennyiségben marad hátra a só. Ez ellehetetleníti a földművelést és tönkreteszi az ivóvizet. Az országnak gyakorlatilag nincs gazdasága, halászatból, idegenforgalomból, de jórészt pénzügyi támogatásokból tartja fenn magát. Az energiát is aggregátorok szolgáltatják, a szemétszállítás sem megoldott. Az egyre kevesebb ivóvízEnnyi a Föld teljes vízkészlete. , a só miatt használhatatlan földek miatt Kiribatin az élet ellehetetlenül, és a távolabbi jövőben pedig valóban elnyeli a gyönyörű szigetországot az óceán.

Kiribati

Kiribati

Kiribati

Kiribati

Kiribati

Kiribati

Kiribati

Kiribati


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!