Hamarosan belezuhan a Szaturnuszba a Cassini űrszonda

Utoljára kerül közel a hétvégén a Titánhoz, a SzaturnuszA Jupiteren gyémántból van az esőcsepp. ködbe burkolózó, legnagyobb holdjához a CassiniFantasztikus felvételeket készített a Szaturnusz gyűrűiben alámerülő Cassini űrszonda. , az amerikai űrkutatási hivatal (NASAA Nemzetközi Űrállomás elhaladása a Hold előtt. ) űrszondája. Ez a Cassini-misszió utolsó lehetősége, hogy közelről megvizsgálhassa a folyékony szénhidrogén alkotta tavakat és tengereket, amelyek a holdKözel 70 éve nem látott szuperholdban gyönyörködhetünk november 14-én. északi sarkvidéki régiójában helyezkednek el és az utolsó esély, hogy részletes felvételeket készítsen a felszínről. A tervek szerint az űrszonda közép-európai idő szerint szombat reggel 8 óra 8 perckor kerül ismét közel a Titánhoz: 21 ezer kilométer per órás sebességgel halad el a Titán mellett, a felszíntől mintegy 979 kilométeres távolságban – olvasható a NASA honlapján.

Forrás: NASA/JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről.
Forrás: NASA

A szombati közeledéssel kezdődik a Cassini missziójának lezárása, vagyis az a 22 kör, amelyet az űrszonda a bolygó és gyűrKözel öt évnyi utazás után Jupiter körüli pályára állt a Juno űrszonda. űi közötti területen tesz meg, majd végül szeptember 15-én belezuhan a Szaturnuszba. Amikor közel kerül a Titánhoz, a hold gravitációja meghajlítja a Cassini Szaturnusz körüli pályáját, enyhén zsugorítva azt, így ahelyett, hogy a gyűrűkön kívül haladna tovább, azokon belül folytatja útját.

Forrás: NASA/JPL-Caltech
Forrás: NASA

A mostani közeledés a Cassini 127. célzott, a rakétamotorok bevetésével végrehajtott közeledése. A Cassini radarműszere a Titán metántavainak és -tengereinek változásait kutatja, és először – egyben utoljára – fogja tanulmányozni a Titán kisebb tavainak mélységét és összetételét. Szintén ez az utolsó lehetőség arra, hogy felkutassák a bolygó “varázsszigetét”, azt a titokzatos képződményt a Titán egyik tavában, amely a misszió ideje alatt többször is megváltoztatta külsejét. A kutatók remélik, hogy újabb ismereteket szereznek, amelyek révén kideríthetik, a képződmények hullámok, buborékok, lebegő üledékek vagy valami teljesen más.

Forrás: NASA

A Szaturnusz a JupiterKülönleges aszteroida kering a Naprendszerben. után a NaprendszerKülönleges aszteroida kering a Naprendszerben. második legnagyobb bolygóElőször találtak Föld méretű bolygót egy csillag életre alkalmas zónájában. ja, a Jupiter és az UránuszAz Uránusz valaha észlelt legintenzívebb sarki fényeit figyelte meg a Hubble. között helyezkedik el. Gyűrűrendszere számtalan önálló gyűrűből áll, amelyeket többnyire visszatükröződő jégrészecskék alkotnak. A Cassini-misszió a NASA, az Európai ŰrügynökségÚj űrhajót fejleszt a NASA. (ESAAszteroidaeltérítési misszióért kampányolnak a vezető bolygókutatók. ) és az Olasz Űrügynökség (ASI) közös projektje, melynek célja a Szaturnusz és holdjai felkutatása. Az űrszonda 1997-ben indult a floridai Cape CanaveralElindult az űrállomásra a Cygnus teherűrhajó. űrközpontból. A nagyméretű szonda a Vénusz, majd a FöldEgy évtizede nem tapasztalt közelségbe kerül a Földhöz a Mars. és a Jupiter gravitációs lendítését kihasználva jutott el a Szaturnusz közelébe 2004 júniusában.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!