Folytatódik a cetek tömeges partra vetődése Új-Zélandon

Újabb 51 partra sodródott18 méteres bálna sodródott partra Mexikóban, a helyiek összefogtak a megmentéséért. gömbölyűfejű delfinRitka felvétel - kis kardszárnyú delfinek vadásztak le egy cápát. pusztult el Új-Zéland partjain, alig egy héttel az után, hogy 145 állatot vesztette életét a csendes-óceáni szigetPálmalevelek mentettek meg három hajótöröttet. állam egy távoli partszakaszán.

Forrás: Department of Conservation

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium (DOC) azt közölte, hogy mintegy 90 gömbölyűfejű delfin vetődött partra a Chatham-szigeten lévő Hanson-öbölben. Mire a megmentésükre kivezényelt szakemberek a helyszínre érkeztek, 40 állatnak sikerült kiúsznia a tengerre, de 50 elpusztult a parton. Egy életben maradt állatott kénytelenek voltak elaltatni igen rossz egészségi állapota miatt.

Forrás: Department of Conservation
Forrás: Department of Conservation

A Chatham-sziget mintegy 800 kilométerre keletre fekszik Új-Zéland két fő szigetétől, mintegy hatszáz ember él ott. A szigeten jegyezték fel a legnagyobb számú bálnaNyolcméteres hosszúszárnyú bálna tetemére bukkantak az Amazonas esőerdejében. partra vetődést Új-Zélandon, 1908-ban ezer tengeri emlős sodródott strandjaira.

Forrás: NASA/ISS/Wikimedia Commons

Egy hét alatt ez volt az ötödik tömeges partra sodródás az új-zélandi szigeteken. A jelenség okai nem teljesen ismertek, de közrejátszhat egyebek között betegség, tájékozódási problémák, az árapály, a hullámok, a ragadozóAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. k elöli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők. A gömbölyűfejű delfineken kívül egy 15 méteres nagy ámbráscetStrandpapucsot és műanyag poharakat is találtak egy elpusztult bálna gyomrában. és egy tíz kis ámbráscet is elpusztult az Északi-sziget két különböző pontján a napokban.

Karen Stockin, a Massey Egyetem tengerbiológusa elmondta, hogy gyakori a bálnákVarázslatos drónvideó - delfinek és bálnák találkozása. , delfinekVarázslatos drónvideó - delfinek és bálnák találkozása. partra vetődése Új-Zélandon, viszont szokatlanHadgyakorlat miatt sodródhatott partra tucatnyi delfin a görög szigeteknél. ilyen sok állat ilyen rövid idő alatt történő partra vetődése és pusztulása. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy Új-Zéland térségében idén az egyik legmagasabb a tengervíz hőmérséklete, ami véleménye szerint hatással lehet a bálnák, delfinek magatartására.

Cikkajánló: Tömeges partra vetődés Új-Zélandon – több mint 140 gömbölyűfejű delfin pusztult el


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!