Tömeges partra vetődés Új-Zélandon – több mint 140 gömbölyűfejű delfin pusztult el

Száznegyvenöt gömbölyűfejű delfin pusztult el a hétvégén Új-Zéland egy távoli partszakaszán az állatok tömeges partra vetődését követően. A környezetvédelmi minisztérium (DOC) közlése szerint az Új-Zéland déli részén található Stewart-szigeten partra vetődött tengeri emlősöket egy közelben kempingező túrázó fedezte fel.

A DOC szerint az állatok fele már elpusztult, mire rájuk találtak, a többi példányt pedig, hat kivételével, kénytelenek voltak elaltatni. “Sajnos a sikeres visszaterelésére nem volt esély” – mondta Ren Leppens, a hatóság szakembere, s hozzátette, a delfinek testének felét homok borította, ami azt jelzi, hogy már egy napja a parton lehettek, amikor rájuk találtak. A szakember szerint a terület elhagyatottsága, az emberhiány és az állatok rossz állapota miatt a legemberségesebb megoldás mellett döntöttek.

Az akár hatméteresre is megnövő gömbölyűfejű delfint angolul pilótabálnának nevezik, mert azt tartják róla, hogy a halászokat elvezeti a heringrajokhoz. Az új-zélandi vizekben élő leggyakoribb cetfaj egyedei gyakran kerülnek hasonló helyzetbe: évente két-három alkalommal találnak partra vetődött egyedeket, az ok még nem teljesen ismert.

Forrás: Barney Moss/flickr

A gömbölyűfejű delfineken kívül még egy partra vetődött 15 méteres nagy ámbráscet és egy tíz kis ámbráscet is elpusztult az Északi-sziget két különböző pontján a napokban. Az állatok közül kettő elpusztult, a többit megpróbálják visszaterelni a nyílt vízbe. A DOC szerint Új-Zélandon viszonylag gyakran sodródnak partra a tengeri emlősök, nagyjából 85 ilyen incidens van évente, de az esetek többségében csak egy-egy példány vetődik partra. Az okok nem teljesen ismertek, de közrejátszhat egyebek között betegség, tájékozódási problémák, az árapály, a hullámok, a ragadozók elöli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!