Földönkívüli lehet a földi élet eredete

Amerikai kutatók új, az általánosan elfogadott nézettel ellentétes felfedezéseket tettek, amelyek közelebb vihetik a tudományt annak pontosabb megértéséhez, hogyan alakulhatott ki az élet a FöldA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. ön.

Föld

Az élet keletkezéséről kidolgozott elméletAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. szerint valószínűleg az összes élő sejtben megtalálható ribonukleinsavak (RNS) képezhették az élet első molekuláit. (Az RNS a DNSVért találtak egy 46 millió éves szúnyogban. -hez hasonló polimer óriásmolekula, amely sok ismétlődő egységből épül fel.) Ugyancsak széles körben osztják azt a feltevést is, hogy az élet eredetének forrását magas hőmérsékletű környezetben – például az óceánok mélyének termikus kürtőiben – kell keresni.

A Floridai Állami Egyetem professzora, Michael Blaber szerkezeti biológus vezette csapat adatai ennek az ellenkezőjét sugallják, nevezetesen azt, hogy nem RNS-ek, hanem fehérjék jöttek létre először, méghozzá sós környezetben. Az általuk nyert adatok azt a feltevést támasztják alá, hogy az a tíz prebiotikus – élet előtti – aminosavAz élet fontos alkotóelemeit találta meg a Rosetta űrszonda a Csuri üstökösön. , amelyről feltételezik, hogy már négymilliárd évvel ezelőtt megtalálható volt a Földön, nagy valószínűséggel képes volt olyan fehérjéket építeni, amelyek alkalmasak lehettek a kémiai reakciók lebonyolításához és az egymáshoz kapcsolódáshoz szükséges feltekeredésre sós környezetben is.

asteroidaA fehérjék feltekeredése (folding) az a folyamat, amelynek során a proteinek elnyerik azt a rájuk jellemző térbeli szerkezetet, amely nélkül nem tudnák ellátni az élet fenntartásához és az organizmusok alkalmazkodásához elengedhetetlen funkciójukat. A Michael Blaber vezette tudóscsoport véleménye szerint a feltekeredésre képes fehérjék megteremthették annak a metabolikus folyamatnak a feltételeit, amelynek eredményeként 3,5-3,9 milliárd évvel ezelőtt létrejöttek az élet első kezdetleges, sejtszerű és osztódni tudó formái a Földön. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a Proceedings of the National Academy of Sciences című kiadványban megjelent tanulmány összeállításához olyan elemző módszereket alkalmaztak, amelyeket tizenhét éven át fejlesztettek ki.

A tíz aminosav a Földnél öregebb üstökös- és meteormaradványok révén jutott el a születőfélben lévő bolygóHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet. ra, ennek elfogadására a világ különböző térségeiben megtalált meteoritok vizsgálata elegendő bizonyítékot szolgáltatott már. A szóban forgó prebiotikus aminosavak – a fehérjék építőkockáit képező szerves vegyületekSzerves vegyületek gazdag lelőhelyét mutatta ki a Marson a Curiosity. – a NaprendszerÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról. formálódása során születtek meg egyszerű kémiai folyamatok eredményeként. (Az emberi szervezet összesen húsz aminosavat használ fehérjegyártásra, beleértve a tíz élet előttit is.)

Ugyancsak tudományosan megerősített tény, hogy 3,5-3,9 milliárd évvel ezelőtt a Földön kialakult feltételek és éghajlati viszonyok kedvezőek voltak az élet létrejöttéhez: vulkanikus eredetű földterületek, sós óceánok és édes vizű tavakSzínes tavak a Kelimutu vulkán tetején. , forró és párás (hozzávetőleg 80 Celsius-fokos) légkörA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. , amely szén-dioxidból és nitrogénből tevődött össze. Az oxigén csak később bukkant fel a növények és a baktériumok melléktermékeként.

A Blaber-csapat eredményei azt jelzik, hogy a kémiai folyamatok eredményeként kialakult és a világűrből érkezett aminosav-együttes minden bizonnyal tartalmazta a komplex, feltekeredett proteinok előállításához nélkülözhetetlen információkat. Ha elméletük bebizonyosodik, a tudósoknak másfelé kell keresniük az élet forrását és keletkezésének módját, mint korábban tették. – Írta az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!