Felgyorsult a földi élővilág hatodik kihalási hulláma

Az eddig véltnél gyorsabb a földi élővilág hatodik kihalási hulláma, amely az állatfajok “biológiai megsemmisülésében” nyilvánul meg – figyelmeztettek az amerikai Stanford Egyetem és a MexikóTányér méretű pókot fedeztek fel Mexikóban. i Nemzeti Autonóm Egyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

Fotó: Wikipedia/JackyR

A szakemberek a gerincesek felét kitevő 27 600 madárElőszeretettel vadásznak madarakra az imádkozó sáskák. -, kétéltű, emlős és hüllőfaj egyedszámcsökkenését vették górcső alá, és külön vizsgálták 177 emlősfaj populációjának alakulását 1990 és 2015 között. Megállapították, hogy a gerincesek több mint 30 százaléka csökkent mind a populációt, mind a földrajzi megoszlást tekintve.

“A FöldEgyre világosabb éjjel a Föld. a populációcsökkenés és a fajok földrajzi értelemben vett kipusztulásának hatalmas eseményét éli át, amelynek negatív következményei lesznek az ökoszisztéma működésére és a civilizáció fennmaradásához létfontosságú készletekre” – írták a szakemberek.

Fotó: Wikipedia/Bernard Landgraf 

A 177 vizsgált emlős fajról megállapították, hogy legalább 30 százalékkal csökkent valamennyi földrajzi megoszlása, 40 százaléknak jelentős mértékben – több mint 80 százalékkal – csökkent az egyedszáma. A 26 700 faj egyharmadának, 8851-nek csökkent a populációja és földrajzi megoszlása, holott ezek a fajok nem tartoznak a veszélyeztetettek közé.

Fotó: KermitTheSnail

“Számos emlősfaj, amely egy-két évtizede még relatív biztonságban volt, ma már veszélyeztetettTovábbra sincsenek biztonságban a pandák élőhelyük csökkenése miatt. ” – olvasható a tanulmányban, amely példaként hozza fel a gepárdLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. , az orangután, az oroszlánKimentették a moszuli állatkert két életben maradt állatát. , a tobzoskaÉvente több millió tobzoskát fognak be Közép-Afrika erdőségeiben. és a zsiráfBemutatták a kéthetes kis zsiráfot a Debreceni Állatkertben. populációjának tömeges méretű csökkentését.

Fotó: Wikimedia Commons/Benh LIEU SONG
Fotó: Wikipedia/flickr.com/Daniel Ramirez 

A szakemberek szerint leginkább az Ázsia déli és délkeleti részén élő állatokat érinti az egyedcsökkenés. Valamennyi vizsgált nagytestű emlős földrajzi megoszlásának 80 százaléka csökkent. Az emlősök mintegy 40 százaléka, köztük az orrszavú, az orangután, a gorilla40 éves lett a Fővárosi Állat- és Növénykert legidősebb gorillája. és számos nagymacska a jövőben csak elterjedési területük 20 százalékán fognak élni – figyelmeztettek.

Fotó: Wikipedia/ryan harvey 

A kutatók az állatok egyedszámcsökkenését élőhelyük eltűnésének, a források túlfogyasztásának, a környezetszennyezésKözel kilenc milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta. , az invazív fajok betolakodása és a betegségek számlájára írják. A klímaváltozásMinden negyedik természeti világörökségi helyszínt veszélyeztet a klímaváltozás. is egyre nagyobb mértékben járul hozzá a kihalási hullámhoz – vélik a kutatók.

Fotó: International Animal Rescue 

PNAS, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!