Felgyorsult a földi élővilág hatodik kihalási hulláma

Az eddig véltnél gyorsabb a földi élővilág hatodik kihalási hulláma, amely az állatfajok “biológiai megsemmisülésében” nyilvánul meg – figyelmeztettek az amerikai StanfordA rák minden nyomát elpusztította egerekben egy új kezelési mód. Egyetem és a MexikóTízezer éve élt óriáslajhár maradványaira bukkantak egy víznyelő mélyén Mexikóban. i Nemzeti Autonóm Egyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóTíz éve keresték az ausztrál folyóból kifogott "krokodilszörnyet". iratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

Fotó: Wikipedia/JackyR

A szakemberek a gerincesek felét kitevő 27 600 madárMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. -, kétéltű, emlős és hüllőfaj egyedszámcsökkenését vették górcső alá, és külön vizsgálták 177 emlősfaj populációjának alakulását 1990 és 2015 között. Megállapították, hogy a gerincesek több mint 30 százaléka csökkent mind a populációt, mind a földrajzi megoszlást tekintve.

“A FöldAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. a populációcsökkenésMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. és a fajok földrajzi értelemben vett kipusztulásának hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. eseményét éli át, amelynek negatív következményei lesznek az ökoszisztéma működésére és a civilizáció fennmaradásához létfontosságú készletekre” – írták a szakemberek.

Fotó: Wikipedia/Bernard Landgraf 

A 177 vizsgált emlős fajról megállapították, hogy legalább 30 százalékkal csökkent valamennyi földrajzi megoszlása, 40 százaléknak jelentős mértékben – több mint 80 százalékkal – csökkent az egyedszáma. A 26 700 faj egyharmadának, 8851-nek csökkent a populációja és földrajzi megoszlása, holott ezek a fajok nem tartoznak a veszélyeztetettek közé.

Fotó: KermitTheSnail

“Számos emlősfaj, amely egy-két évtizede még relatív biztonságban volt, ma már veszélyeztetett” – olvasható a tanulmányban, amely példaként hozza fel a gepárdLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. , az orangután, az oroszlánLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. , a tobzoskaÉvente több millió tobzoskát fognak be Közép-Afrika erdőségeiben. és a zsiráfRecés zsiráf született a Debreceni Állatkertben. populációjának tömeges méretű csökkentését.

Fotó: Wikimedia Commons/Benh LIEU SONG
Fotó: Wikipedia/flickr.com/Daniel Ramirez 

A szakemberek szerint leginkább az Ázsia déli és délkeleti részén élő állatokat érinti az egyedcsökkenés. Valamennyi vizsgált nagytestű emlős földrajzi megoszlásának 80 százaléka csökkent. Az emlősök mintegy 40 százaléka, köztük az orrszavú, az orangután, a gorillaElpusztult a világ egyik legöregebb gorillája. és számos nagymacskaTöbbféle tigris létezik, mint hinnénk. a jövőben csak elterjedési területük 20 százalékán fognak élni – figyelmeztettek.

Fotó: Wikipedia/ryan harvey 

A kutatók az állatok egyedszámcsökkenését élőhelyük eltűnésének, a források túlfogyasztásának, a környezetszennyezésMinden hatodik ember halálát a környezetszennyezés okozza. , az invazív fajok betolakodása és a betegségek számlájára írják. A klímaváltozásMessze meghaladhatja az eddigi becsléseket a tengerszint-emelkedés. is egyre nagyobb mértékben járul hozzá a kihalási hullámhoz – vélik a kutatók.

Fotó: International Animal Rescue 

PNAS, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!