Felcsillant a remény, hogy mégsem halnak ki: sikerült mesterségesen orrszarvúembriókat létrehozni

Először sikerült laboratóriumban, mesterséges megtermékenyítéssel orrszarvúMegölték az elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelem élharcosát. embriókat létrehozni német tudósoknak. Ennek köszönhetően néhány hónappal az utolsó hím északi szélesszájú rinocérosz, Sudan elpusztulása után újraéledt a reményNem adják fel a reményt, hogy megmentsék az északi szélesszájú orrszarvút a kihalástól. , hogy megmenthető a közvetlenül a kihalásEgymillió fajt fenyeget a kihalás. előtt álló alfaj.

A Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői, Thomas Hildebrandt, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet (IZW) munkatársa és kutatócsoportja a világon elsőként végzett sikeres “orrszarvú-lombikprogramot”, a megtermékenyített sejtekből embriók fejlődtek ki.

© Leibniz-IZW

A petesejtek európai állatkertekben élő déli szélesszájú orrszarvúSzélesszájú orrszarvú érkezett a Veszprémi Állatkertbe. któl származtak, a hímivarsejtek északi hímek tárolt spermájából.

© Leibniz-IZW

A következő lépés az lesz, hogy a kihalófélben lévő alfaj embrióit hozzák létre. Ehhez petesejteket kell venni a világ utolsó két nőstény északi szélesszájú orrszarvújáKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. l – az IZW egy szóvivője szerint ezt augusztusban vagy szeptemberben végzik el.

Forrás: nature.com

A két nőstény a márciusban 45 évesen elpusztult SudanRendhagyó kampány indult az északi szélesszájú orrszarvúk megmentéséért. lánya és unokája, mindketten terméketlenek, egy kenyai rezervátumban élnek. Az embriók “dajkaanyái” déli szélesszájú orrszarvúMegmenekülhetnek a kihalástól északi szélesszájú orrszarvúk. k lesznek, az első vemhesség már 2019 elején elkezdődhet. Az északi szélesszájú orrszarvúk eredetileg Közép- és Kelet-Afrikában éltek, a vadonban már 2008-ban kihaltIsmeretlen óriáspapagáj fosszíliáit találták meg Új-Zélandon. az alfaj.

Cikkajánló: Elpusztult Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!