Felcsillant a remény, hogy mégsem halnak ki: sikerült mesterségesen orrszarvúembriókat létrehozni

Először sikerült laboratóriumban, mesterséges megtermékenyítéssel orrszarvúMegölték az elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelem élharcosát. embriókat létrehozni német tudósoknak. Ennek köszönhetően néhány hónappal az utolsó hím északi szélesszájú rinocérosz, Sudan elpusztulása után újraéledt a reményNem adják fel a reményt, hogy megmentsék az északi szélesszájú orrszarvút a kihalástól. , hogy megmenthető a közvetlenül a kihalásEgymillió fajt fenyeget a kihalás. előtt álló alfaj.

A Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői, Thomas Hildebrandt, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet (IZW) munkatársa és kutatócsoportja a világon elsőként végzett sikeres “orrszarvú-lombikprogramot”, a megtermékenyített sejtekből embriók fejlődtek ki.

© Leibniz-IZW

A petesejtek európai állatkertekben élő déli szélesszájú orrszarvúMegmenekülhetnek a kihalástól északi szélesszájú orrszarvúk. któl származtak, a hímivarsejtek északi hímek tárolt spermájából.

© Leibniz-IZW

A következő lépés az lesz, hogy a kihalófélben lévő alfaj embrióit hozzák létre. Ehhez petesejteket kell venni a világ utolsó két nőstény északi szélesszájú orrszarvúSzélesszájú orrszarvú érkezett a Veszprémi Állatkertbe. Intenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l – az IZW egy szóvivője szerint ezt augusztusban vagy szeptemberben végzik el.

Forrás: nature.com

A két nőstény a márciusban 45 évesen elpusztult SudanRendhagyó kampány indult az északi szélesszájú orrszarvúk megmentéséért. lánya és unokája, mindketten terméketlenek, egy kenyai rezervátumban élnek. Az embriók “dajkaanyái” déli szélesszájú orrszarvúk lesznek, az első vemhesség már 2019 elején elkezdődhet. Az északi szélesszájú orrszarvúk eredetileg Közép- és Kelet-Afrikában éltek, a vadonban már 2008-ban kihaltA vadonban már kihalt berber oroszlán született egy csehországi állatkertben. az alfaj.

Cikkajánló: Elpusztult Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!