Felavatták a világ legmagasabb szobrát Indiában

Öt év után elkészült a világ legmagasabbBailong lift - a világ legmagasabb kültéri liftje. szobra Indiában: Narenda Modi indiai miniszterelnök a napokban felavatta a Gudzsarát államban, Kevadija közelében magasodó kolosszust. A 182 méter magas alkotás Szardar Vallabhbhai Patel ügyvédet, függetlenségi hőst, IndiaKamasz lélek idős testben, szörnyű betegségben szenved egy indiai fiú. első belügyminiszterét ábrázolja.

A 403 millió dollár költséggel felépült szoborŐsi írásokat találtak egy Buddha-szobor belsejébe rejtve. egy duzzasztógátra néz, és az „egység szobraként” méltatta szerdai avatóbeszédében az indiai kormányfő, aki Patelhez hasonlóan maga is Gudzsarát államból származik. Modi ígérte meg az államnak a szobor felállítását, ami miatt heves bírálatok érték, mivel sokak szerint Indiai egyáltalán nem engedheti meg magának azt, hogy ekkora összeget költsön egyetlen szoborra, mely ellen a környezetvédők is tiltakoztak.

A szoborban 153 méter magasan – körülbelül mellmagasságban – kilátó létesült. A kormányfő azt reméli, hogy az óriásszobor ugyanúgy mágnesként fogja vonzani a turistákat, mint New Yorkban a Szabadság-szobor.

Vallabhbhai Patel volt a független India első miniszterelnök-helyettese Dzsaváharlál Nehru mellett, és az Indiában jelenleg kormányon lévő jobboldali-vallásos Bharatíja Dzsanata Párt úgy érzi, Patel emléke méltatlanul homályosult el a világias Nehru-dinasztiáé mellett. Patel India „vasembereként” vált ismertté, miután szívós tárgyalásokkal és erőszakkal való fenyegetéssel rávett 550 fejedelemséget a független Indiához való csatlakozásra 1947-ben.

A tervek szerint egyébként nem sokáig büszkélkedhet majd a világ legmagasabb szobrának címével a Patel-szobor, ugyanis Mumbainál már épül és 2021-re tervezik átadni Cshatrapai Sivadzsi 17. századi király 212 méteres lovasszobrát.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!