Feketelistára kerülnek a Mount Everest alaptáboránál graffitiző turisták

Megálljt akarnak parancsolni a falfirkásoknak Tibetben a CsomolungmaMár 3700 fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. (Mount EverestEgy 11 éves kisfiú akar a Mount Everest legfiatalabb csúcshódítója lenni. ) alaptáborának üzemeltetői. Ezen túl nem csak tiltják, de “megszégyenítéssel” szankcionálni is fogják a vandálokat.

1

Az elrettentő intézkedést azért hozták a hatóságok, mert a következő hónap a régióban már a turisztikai csúcsidőszak kezdete, a szezonban pedig különösen nehéz tetten érni, elfogni a környezetromboló elkövetőket. A hatóságok szándéka, hogy minden egyes lebukott graffitizőt felvesznek a rossz magaviseletű turisták feketelistájára, amelyet a hónap végén a médiában nyilvánosságra hoznak. Több fénykép is rendelkezésre áll annak illusztrálására, hogy az ott megforduló turisták miféle nyomot hagynak maguk után a festői szépségű vidék emlékművein, tábláin, szikláin. A legtöbben csak annyit akarnak tudatni a világgal, hogy “itt jártam!”.

2

A terület felügyelői elmondták, bár rendszeresen bejárják a területet és igyekeznek megtisztítani az összefirkált tárgyakat, nem tudnak lépést tartani azok újraszületésével. Figyelmeztetéseik nem egyszer indulatos vitába torkollnak. Az illetékesek remélik, azzal, hogy a hegymászók150 hegymászó tolongott a Mount Everest csúcsán. alaptáborának területére belépőket név szerint nyilvántartásba veszik, később könnyebb lesz azonosítani a tilosban járókat, a legtöbben ugyanis szignálják a közlendőjüket.

3

Mindezeken túl a látogatók kreativitásának kiélését elősegítendő olyan táblákat, oszlopokat helyeznek el, amelyek kifejezetten az üzenethagyás célját szolgálják. Így legális lehetőséghez jutnak azok, akik ellenállhatatlan kényszert éreznek arra, hogy tudassák: a világ legmagasabb hegycsúcsának közelében jártak.

4

A tengerszint felett 5200 méteres magasságban lévő alaptábor virágzó turizmusFele annyi turista sem utazik Egyiptomba, mint tavaly. helyszíne, köszönhetően részben annak is, hogy áramellátása két éve biztonsággal megoldott, tavaly júliustól pedig új út vezet hozzá. 2014-ben több mint 59 ezren keresték fel, míg tavaly a nepáli földrengésMár 3700 fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. miatt 40 ezer körül volt a látogatók száma. Az idén az első három hónapban már 45 százalékkal többen fordultak meg itt, mint egy évvel korábban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!