Ezen a térképen pontosan megnézheti, mi állt a háza helyén 250 éve

A Mapire rendszer lehetővé teszi, hogy a Habsburg Birodalom illetve az Osztrák-Magyar Monarchia történelmi térképLátványos 3D-s modellekkel újult meg a Google Föld. ein navigáljunk a legmodernebb technológiák segítségével. Fő célja egységesen készített, a teljes Birodalomra kiterjedő katonai felmérések, kataszteri térképek közreadása, emellett azonban más, érdeklődésre számot tartó régi térképeket (pl. várostérképek) is felkerülnek az oldalra.

A régi térképeket összehasonlíthatjuk akár az OpenStreetMap, akár a GoogleA legkülönlegesebb állatbarátságok az Android eddigi legjobb reklámjában. Maps térképekkel, sőt a Google EarthLátványos 3D-s modellekkel újult meg a Google Föld. segítségével lehetőségünk van 3 dimenziós összehasonlításra is.

Az oldal jelenlegi verziója tartalmazza az első felmérés (1764-1784), a második katonai felmérés (1806-1869) teljes anyagát, melyek méretaránya 1:28.800. Ez a világon egyedülálló pazar levéltári anyag mind művészi kivitelezésében, mind felbontásában kiemelkedő jelentőségű.

A harmadik katonai felmérés (1869-1887) 1:25.000 méretarányú szelvényei a Magyar Királyság területét fedik le (Horvátországgal és Erdéllyel), az 1:75.000 méretarányú nyomtatott szelvények a teljes Monarchiát.

Izgalmas felfedezésElképesztő felfedezés - eddig ismeretlen erőt találtak magyar fizikusok. lehet például saját lakhelyünk egykori környékének vizsgálata, a régi utcanevek, mára már elfeledett gyárak, közterek megtekintése. Sőt, akár a régies írásmód használata is. Ezek a más-más célra használt dokumentumok igazi kortörténeti lenyomatok.

A gyűjteményt a nap 24 órájában elérhetjük ide kattintva a Mapire oldaláról. A jobb oldalon a fenti Térképek fülből csak kiválasztja, hogy a rendelkezésre álló hat térképből melyikre kíváncsi és máris megjelennek az akkori rajzok.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!