Évtizedek után visszatértek a teknősök az önkéntesek által megtisztított indiai partra

Évtizedek óta először figyeltek meg teknősTuristák zavarták meg a teknősök tömeges fészekrakását a Costa Rica-i tengerparton. öket azon a tengerparton, mely nem is olyan rég még India50 évnyi fogság után szabadítottak ki egy elefántot Indiában. legszemetesebb, legelhanyagoltabb strandja volt. MumbaiKék színűre festette a kutyák szőrét egy indiai gyár környezetszennyezése. VersovaElképesztő összefogásnak köszönhetően tisztult meg India szemétben fuldokló tengerpartja. nevű strandja az elmúlt két évben tisztult meg az önkéntesek elképesztő összefogásának köszönhetően.

A festői partszakaszt sokan illegális hulladéklerakónak használták, s egy idő után teljesen felismerhetetlenné vált, inkább hasonlított szemA legijesztőbb szemű macska. éttelepre mint tengerpartra. Nem csoda, hogy a látvány teljesen elborzasztotta a környékre költöző fiatal ügyvédet, Afroz Shah-t, aki nem bírta tétlenül nézni, ahogy a hulladékhegyek egyre csak nőnek a strandon.

Az ügyvéd összefogott néhány ismerősével és elkezdték megtisztítani a partot, még annak tudatában is, hogy nyilvánvaló volt, hogy szinte lehetetlen amire vállalkoztak. A hetek múlásával egyre több helyi csatlakozott hozzájuk, de a fordulópontot az jelentette, amikor néhány hónapA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. elteltével a sajtó is beszámolt önzetlen akciójukról.

Ezt követően több mint ezer önkéntes szedte mindennap a szemetet, köztük helyi vállalatok munkatársai, civil szervezetek, iskolások, de még bollywoodi filmsztárok is. Több mint 80 hét kitartó munkájának eredményeként több ezer tonna hulladéktól szabadították meg a strandot, ahová azóta még a rég nem látott tengeri teknősök is elkezdtek visszatérni. A kezdeményezést az ENSZ “a világ legnagyobb strandtakarítási projektjeként” tartja számon.

A tengerparton egyébként azóta is rendszeresen takarítanak az egymást hetente váltó önkéntes csoportok, hiszen a monszunok alkalmával sok szemetet sodornak a partra a hullámok, de a helyiek teljesen kézben tartják a helyzetet.

A strandMaho Beach - a tengerpart ahol repülők szállnak a strandolók feje fellett. déli részén most már a szeméthalmok helyett olajzöld fattyúteknősök fészkei sorakoznak, a hüllőkre folyamatosan felügyelnek, hogy semmi bajuk ne essen. A kisteknősök kikelését önkéntesek és a természetvédelmi hatóság szakemberei közösen vigyázzák. Afroz Shah elmondta, hogy hetekkel korábban elkezdtek felkészülni a kis páncélosok kikelésére, miután a tengerpartMaho Beach - a tengerpart ahol repülők szállnak a strandolók feje fellett. déli végén sétáló farmerek észrevettek a homokban néhány teknőst és azonnal értesítették felbukkanásukról a férfit.

“Amikor értesültünk a hírről, tudtam, hogy ez valami nagyszerű dolognak a kezdete” – mesélte az ügyvéd, aki a kikelést tucatnyi önkéntessel együtt őrizte, hogy megbizonyosodjanak róla, az aprócska teknősök elérik az óceánt.

“Könnyek szöktek a szemembe, amikor láttam őket az óceán felé indulni” – mesélte az ügyvéd, akit erőfeszítéseiért az ENSZ a Föld Bajnoka kitüntetésben részesített.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!