Elpusztult Hubert, a Budakeszi Vadaspark hiúzmatuzsáleme

Elpusztult HubertA Budakeszi Vadasparkben él Európa legidősebb hiúza. , a Budakeszi VadasparkA Budakeszi Vadasparkben él Európa legidősebb hiúza. hiúzmatuzsáleme, aki idén ünnepelte 23. életévét, s ezzel feltehetően ő számított kontinensünk korelnökének. A fokozottan védettMár csak 40 balkáni hiúz élhet a vadonban. , EurópaÚjratelepítés céljából megérkezett az első hiúz Szlovéniába. vadonjaiból szinte teljesen eltűnt eurázsiai hiúzt a vadasparkAz új-zélandi Orona vadaspark. szakemberei nagy odafigyeléssel és lelkesedéssel gondozták. Az állatkertekben és a vadasparkokban a nyugodt, stresszmentes életkörülmények, a folyamatos, szakszerűen megtervezett táplálás és a gondos orvosi ellátás, illetve a természetes ellenségek hiánya miatt az állatok jóval tovább élnek, mint a vadonban.

Fotó: Surányi Linda, Budakeszi Vadaspark

Hubert 2011-ben érkezett a számára „nyugdíjas szállást” nyújtó Budakeszi Vadasparkba, és ugyan már akkoriban is kifejezetten aggastyánnak számított – hiszen a vadonban egy hiúzMár csak 40 balkáni hiúz élhet a vadonban. átlagosan és legjobb esetben is csupán csak 13 évig él –, a Budakeszi Vadaspark szakemberei óvó figyelmükkel napról napra arra törekedtek, hogy Hubert a lehető legtovább okozhasson örömet jelenlétével a vadaspark közönségének.

Fotó: Surányi Linda, Budakeszi Vadaspark

A vadaspark munkatársai kiemelt figyelemmel viseltettek a korrekorder Hubert iránt: az előzetesen diagnosztizált mozgásszervi problémái miatt már több éve folyamatos állatorvosi kezelés alatt állt. Vadasparki mindennapjait Hubert rendszeres orvosi felügyelet mellett töltötte, gondos előírás szerint vitaminkeverékeket, porcerősítőt és gyulladáscsökkentőt is „szedett”, hiszen fogazata és csontozata sem volt a régi már. Emellett a kifutóját és a fedett emelvényét is úgy alakították ki, hogy a lehető legjobban védve legyen a zavaró tényezőktől, illetve a hőségtől és az esőtől is, mert a szélsőséges időjárási körülmények bizony igencsak megviselték az öregecske ízületeit.

Fotó: Surányi Linda, Budakeszi Vadaspark

A korához képest jó egészségi állapotban volt, azonban hirtelen rosszullét lépett fel nála. A roham után, a gyors orvosi segítség ellenére, úgynevezett sokszervi elégtelenség tüneteit mutatta, ami után sajnos már teljesen nem tért magához. A további kezelés kilátástalansága, illetve állatjóléti szempontok miatt az eutanázia mellett döntöttek a vadaspark szakemberei.

Fotó: Surányi Linda, Budakeszi Vadaspark

Az eurázsiai hiúzA Budakeszi Vadasparkben él Európa legidősebb hiúza.

A kifejlett eurázsiai hiúz testtömege 18-38 kg, marmagassága 60-75 cm, testhossza pedig 80-130 cm. Nyáron vörösesbarna, télen szürkés árnyalatú, apró sötét foltokkal pettyezett bundája és jellegzetes szakálla van. Különös ismertetőjegye a fülhegyen található szőrbojt, az úgynevezett fülpamat. Latin neve, a Lynx Lynx, az éleslátásra utal. A sziklás tisztásokkal kecsegtető, háborítatlan, sűrű lombkoronájú erdőElképesztő világrekord - fél nap alatt 66 millió fát ültettek el Indiában. ket kedveli. Az ember terjeszkedése miatt hazánkban a 20. század folyamán drasztikusan lecsökkent, később eltűnt fajnak is nyilvánították.

Forrás: WWFNepálban tíz év alatt megduplázódott a vadon élő tigrisek száma. MagyarországHamarosan kiderül, mennyi vadmacska él még a gemenci erdőben. /Aggteleki Nemzeti Park 

Hajdanán egész Európában elterjedt volt, mára veszélyeztetettEddig ismeretlen tasman ördögök menthetik meg a fajt a kihalástól. faj, amely Magyarországon 1988-Jelentősen gyorsult a hínárosodás a Balatonban. l tartozik a fokozattan védett állatok körébe. A 80-as évektől kezdve, a szlovákiai Kárpátokból származó egyedek miatt csupán szórványos hiúz-észleléseket regisztráltak. Jelenleg a Zempléni-hegységben és az Aggteleki-karszton élnek vadon hiúzokVadkamera rögzítette egy hiúz és egy róka találkozását az Aggteleki Nemzeti Parkban. , de az ő számuk is csupán 5-10-re becsülhető.

Cikkajánló: Másfél év bizonytalanság után ismét sikerült megfigyelni a Zemplénben élő hiúzt


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!