Először született sörényes hangyász a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Először született sörényes hangyászSörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban. a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Dél-Amerikában őshonos állatfaj egy példányát ugyan már 1895-ben láthatta az állatkert közönsége, utána azonban több mint száz év szünet következett, hiszen csak két éve, 2014 nyarán érkeztek ismét sörényes hangyászok Budapestre. A tavalyelőtt érkezett két állat, Isabela és William kifejezetten azzal a céllal került Budapestre, hogy később utódjuk is szülessen. A kölyökÍgy ismerkedik a külvilággal Fővárosi Állatkertben született rókakuzu kölyök. október 5-én, azaz szerdán hajnalban látta meg a napvilágot. Mivel az anyaállatMiért olyan különleges állat a zsiráf? - érdekességek a legmagasabb szárazföldi emlősről. szép időben a kifutóban, kevésbé szép időben pedig a közönség által üvegfalon keresztül szemlélhető belső, fűtött térben szokott tartózkodni, a jövevényt tulajdonképpen már a látogatók is megtekinthetik.

hangyaszFotó: zoobudapest.com/Bagosi Zoltán

A hangyászok az övesállatokkal (tatukkal) és a lajhárokkal állnak közelebbi rokonságban, viszont nem rokonai az erszényesek közé tartozó erszényesMosolyt csaló fotóválogatás enged bepillantást a veszélyeztetett fakúszó kenguruk életébe. hangyásznak, sem pedig a tojásrakó emlős„Sün” kelt ki a tojásból - különleges állat cseperedik a Fővárosi Állatkertben. öket képviselő hangyászsün„Sün” kelt ki a tojásból - különleges állat cseperedik a Fővárosi Állatkertben. öknek. A hangyászoknak négy fajuk ismeretes (a törpe hangyász, az északi hangyász, a dolmányos hangyász vagy tamandua és a sörényes hangyászSörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban. ), közülük a sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactylaSörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban. ) nő a legnagyobbra. A kifejlet állatok súlya akár 40 kg is lehet, hosszuk pedig a megnyúlt arcorr hegyHogyan lehet életben maradni a világ legmagasabban fekvő településén?. étől a bozontos farok végéig a két métert is elérheti.

hangyasz-2Fotó: zoobudapest.com/Bagosi Zoltán

A faj Dél-AmerikaMagyar puli lett egy amerikai reklám főhőse. számos országában megtalálható, így Argentínában, Brazíliában, Bolíviában, Peruban, Ecuadorban, Venezuelában, Kolumbiában, Guyanában, Francia Guyanában, Suriname-ban, sőt még néhány közép-amerikai országban is. A faj állapota nem kritikus, de a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősítette a sörényes hangyászok természetvédelmi helyzetét.

MTI fotó: Kovács Attila

A sörényes hangyászok – ahogy a nevük is mutatja – elsősorban hangyákkal, illetve különféle termeszekkel táplálkoznak. Testalkatuk is ehhez az életmódhoz alkalmazkodott. Erőteljes mellső lábaikkal és hatalmasTúlméretezett kutyák. karmaikkal kiváIlyen, amikor a lovak bajszot növesztenek. an ásnak, s akár a termeszvárak betonkeménységű falát is képesek feltépni. A táplálékot hosszú, féregszerű, ragadós nyelvük segítségével kebelezik be. A nőstények 142-190 napos vemhesség elteltével általában egy utódot hoznak a világra. A kicsi már az első naptól kezdve anyja hátán csimpaszkodva viteti magát, s tíz Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt. nap után kezdi meg önálló életét.

 MTI fotó: Kovács Attila

Forrás: zoobudapest.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!