Először sikerült víz alatti felvételeket készíteni a legtitokzatosabb csőröscetről

Először sikerült vízKülönleges fotók, amiken egyszerre látható a víz feletti és víz alatti világ. alatti felvételeket készíteni a rendkívül ritkán megfigyelt True-féle csőröscetRitka tengeri emlős sodródott partra Ausztráliában. ről, amelyről korábban csak partra vetődöttEgy partra vetődött bálnatetem felrobbanását előzték meg a hatóságok Ausztráliában. egyedek alapján szereztek információkat a bálnaszakértők. A tudósok a csőröscetfélék közé tartozó faj, a Mesoplodon mirus fején egy mintázatot is észleltek, melyet eddig korábban nem jegyeztek le. Molekulárgenetikai vizsgálatok segítségével azt is megállapították, hogy az állatok az Azori-szigetek és a Kanári-szigetekA tenger mélyén nyílik szoborpark a Kanári-szigeteknél. környékén is előfordulnak. Megfigyeléseiket a PeerJ című tudományos lapban mutatták be.

cetForrás: Roland Edler

Natacha Aguilar de Soto, a brit St. Andrews-i Egyetem kutatója a tanulmányban összesen hét megfigyelésről számolt be a két szigetcsoportnál, a cetekÓriás ámbráscetek sodródtak partra Új-Zélandon. atlanti-óceáni elterjedési területének legdélebbi pontjánál. Egy víz alattiAlexander Safonov víz alatti fotói. videófelvételen három együtt úszó állat látható, emellett közeli felvétel készült egy borjúról is. A tudósok továbbá vizsgálatnak vetettek alá egy hím állatot, amely a Kanári-szigetekhez tartozó El HierroA világ első önfenntartó szigete. szigeten vetődött partra. A szigetcsoportokhoz tartozó terület ideális a True-féle csőröscet megfigyelésére, itt ugyanis a víz a partokhoz közel hirtelen mélyül, ami megkönnyíti az állatok észlelését.

A True-féle csőröscetek az Atlanti-óceánÖrvényekben képződő halálzónákat fedeztek fel az Atlanti-óceánban. északi részén és a déli félteke mérsékelt övi vizeiben élnek, számuk egyelőre ismeretlen. Az állatok sok időt töltenek a mély vizekben, ahol nem kerülnek a kutatók szeme elé, ráadásul nagyon sokáig bírják a víz alatt, csak ritkán jönnek fel a felszínre levegőt venni. Az a kevés információ, melyet eddig ezekről a cetekről szereztek a tudósok, többnyire partra vetődött állatok vizsgálatából származik. Csak nagyon ritkán sikerül élő állatot megfigyelni, ráadásul ezekben az esetekben sem teljesen biztos, hogy a látott élőlény True-féle csőröscet, mert ezek a tengeri emlősök könnyen összetéveszthetők más csőröscetfélével.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!